Het laatste nieuws

In het werkklimaat van vandaag zijn werknemers zich enorm bewust van hun waarde. Tijdens deze “War for Talent” is het daarom cruciaal om je goed in de markt te zetten en een stabiele arbeidskracht te behouden, want voor bedrijven biedt dit tal van voordelen. Naast het besparen van geld en middelen, kunnen bedrijven ook genieten van meer productiviteit en een consistente service. Een trouw team zorgt bovendien voor een betere sfeer op kantoor, een betere reputatie en minder aanpassingen en ontwrichtingen in de bestaande bedrijfsprocessen, dynamieken en klantenrelaties. Maar hoe behaal je nu zo’n personeelsretentie? Onderstaande tips helpen je op weg.

Competitieve vergoeding

Een vaststaand feit is dat iedereen zijn rekeningen moet kunnen betalen. Verzeker je werknemers van een comfortabele levensstandaard door te voldoen aan de gangbare loonschalen en extralegale voordelen binnen je sector, of probeer deze zelfs te overtreffen. Zorg ervoor dat je de bestaande loonpakketten regelmatig herbekijkt en aanpast waar nodig om een competitieve positie in de markt te behouden.

Groeimogelijkheden

Bied je team perspectief. Werknemers met veel professionele ontwikkelingsmogelijkheden en groeikansen hebben meer redenen om trouw te blijven aan hetzelfde bedrijf. Zulke groeimogelijkheden kunnen trainingen zijn, maar ook mentoring en duidelijke promotietrajecten.

Sterk leiderschap in een positieve werkomgeving

Zorg voor een positieve en inclusieve werkcultuur waar werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, terwijl je als leider het goede voorbeeld geeft. Wees een werkplek waar je team graag naartoe komt, hanteer een open communicatie en een duidelijk beleid, biedt de nodige ondersteuning voor een gezonde work-life balance, erken en beloon goede resultaten en bied waar mogelijk flexibele werkoplossingen aan.

Betrokkenheid van je werknemers

Het verzorgen van een goed contact met je werknemers zorgt voor een beter inzicht in de heersende zorgen en noden en maakt het makkelijker om inspiratie op te doen om zo meer werkgeluk tot stand te brengen. Een betere werknemersbetrokkenheid bevordert bovendien de arbeidsvoldoening, doordat werknemers beter begrijpen hoe hun inspanningen bijdragen aan het grotere geheel.

Conclusie

Een stabiele arbeidskracht bekom je door je te houden aan één simpele regel: maak jezelf onweerstaanbaar. Je werknemers kijken naar concrete redenen bij de belissing om ergens in dienst te blijven, dus bied hen dan ook een competitieve vergoeding en een duidelijk groeiperspectief voor hun verdere carrière. Wat minstens even belangrijk is, is ervoor zorgen dat je team zich gezien, begrepen en gemotiveerd voelt. Een sterke leider heeft alles in handen om een werkomgeving te creëren waar men ook daadwerkelijk een deel van wil uitmaken, dus haal alles uit de kast en geniet van alle voordelen die voortkomen uit een trouw team.

Benieuwd naar meer artikels? Neem een kijkje op onze blog.

Stijlvolle plug & play werkplekken – MeetDistrict Spectrum Brussel