Het laatste nieuws

Op dinsdag 27 april in de namiddag organiseerde Toerisme Vlaanderen één van de eerste testevenementen. 200 spelers uit de toeristische- en evenementensector in Vlaanderen komen samen in het FMCCA in Antwerpen, ook wel A Room With A Zoo genoemd.

Tijdens het congres in Antwerpen onderzoeken wetenschappers van  IDLab van de Universiteit Antwerpen en imec samen met de onderzoekers van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool de nauwkeurigheid van vijf bezoekerstelmethoden. Om te kunnen garanderen dat op elk moment van een evenement een veilige afstand kan worden bewaard tussen de aanwezigen, is het correct tellen van die aanwezigen immers cruciaal. Camera- en wifitellingen, maar ook manuele en kwadranttellingen en de MensenMassaMeter zullen tegelijk worden ingezet om de bezoekers en hun bewegingen in kaart te brengen. Op die manier kan de nauwkeurigheid van de verschillende methodes ten opzichte van elkaar worden afgemeten.

Tijdens het congres zelf worden de resultaten van de testevents in Nederland toegelicht door Maarten Schram, één van de onderzoekers van Fieldlab Events. Christine Merckx en Raf Berkvens leiden het wetenschappelijk onderzoek naar telmethodes en bezoekersstromen. Zij geven tekst en uitleg bij hun onderzoek dat op het testevenement in Antwerpen zelf ook wordt uitgerold. Het CERM 2021 (Covid Event Risk Model) en het CIRM 2021 (Covid Infrastructure Risk Model), twee checklists die organisatoren sinds vorige zomer de mogelijkheid bieden om hun evenement op een veilige manier te organiseren, ook wanneer het virus nog onder ons is, zullen er in hun vernieuwde vorm worden voorgesteld. Er zal ook tijd zijn voor een netwerkmoment onder de deelnemers. Ozark Henry zorgt voor een muzikaal intermezzo. 

Programma

 • 16 uur – 18 uur: Verwelkoming + netwerkmoment
 • 18 uur – 20.30 uur: Congresgedeelte
  • Openingsspeech: Peter De Wilde, administrateur-generaal Toerisme Vlaanderen
  • Onderwerp 1: Testevents in Vlaanderen? Welke en hoe?
  • Onderwerp 2: Fieldlab: wat kunnen we leren uit de testevents in Nederland?
  • Onderwerp 3: Werkt het COVID Event Risk Model 2021 wel in de praktijk? Testcongres van CERM naar scherm als case.
  • MUZIKALE BREAK: optreden Ozark Henry
  • Onderwerp 4: Learnings @nd Summit & Festival
  • Onderwerp 5: Welke wetenschappelijke telmethodes bestaan er om het aantal deelnemers tijdens je event in kaart te brengen?
  • Slotspeech: Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir

De pers is van harte welkom om dit testevenement bij te wonen. Net als alle andere bezoekers wordt ook de pers voorafgaand het evenement aan een sneltest onderworpen.

Om het onderzoek alle kans op slagen te geven, hebben we ook een exact overzicht nodig van de aanwezige journalisten. Gelieve dus uw aanwezigheid te bevestigen voor maandag 20 uur via: https://eu.eventscloud.com/200222908?categoryid=201743530  

Praktisch:

Wanneer? Dinsdag 27 april

Uur? 16 uur – 20.30 uur (ook mogelijkheid om beelden te schieten tijdens de voorbereidingen – ophangen en testen van camera’s en telsystemen – en repetities vanaf 11 uur)
Waar? Koningin Astridplein 20, 2018 Antwerpen 

Meer info?

Iben Sempels, adjunct-woordvoerder minister Demir, 0484/31.87.60
Stef Gits, woordvoerder Toerisme Vlaanderen, 0486/22.67.95

VisitFlanders CVB – ToerismeVlaanderen