Het laatste nieuws

Zoals de traditie het intussen voorschrijft, werd het op 24 april weer een zeer geslaagd evenement van Molenhof Talks in Villa Molenhof te Roosdaal. Ditmaal mochten we een vooraanstaande financieel analist ontvangen: Philippe Gijsels,  marktenstrateeg bij BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land.

Philippe Gijsels schreef samen met zijn collega Koen De Leus het boek ‘De Nieuwe Wereldeconomie’. Dat was de reden van de uitnodiging en ook het onderwerp van bespreking. Philippe vertelde met volle overtuiging dat de wereld op een kantelpunt staat en dat het boek een poging is om dat te illustreren.

Volgens Gijsels en De Leus worden we de komende decennia geconfronteerd met 5 megatrends: innovatie & productiviteit, klimaatverandering, multiglobalisering, schulden en vergrijzing. Philippe benadrukte de impact van AI en voorspelde een supercyclus in grondstoffen door klimaatverandering.

De derde trend, die aan bod kwam, was ‘multiglobalisering’: een wereld waarin de Verenigde Staten en China strijden om de werelddominantie. Dat kan op de dollar wegen en in het voordeel zijn van het goud. Philippe gaf aan dat het niet dom is om te denken dat de goudprijs de komende jaren kan verdubbelen. Mede ook omdat er zoveel schulden zijn in de wereld. Om die controleerbaar te houden, zullen centrale banken de schulden trachten weg te flateren. Inflatie is dan ook een blijver voor de strateeg van BNP Paribas Fortis. Goed nieuws voor mensen met schulden, slecht nieuws voor wie over de nodige spaargelden beschikt. Tot slot, beschouwde Philippe de vergrijzing als een kans voor een nieuwe wereld.

De avond bood ook ruimte voor netwerken en gedachtewisseling over een aantal uitspraken van Philippe Gijsels, en dit allemaal onder het genot van een culinaire walking dinner en wijndegustatie.

Op donderdag 6 juni 2024 ontvangt Molenhof Talks Bart Verhaeghe in Villa Molenhof te Roosdaal. Bart Verhaeghe is een rasondernemer met een grote passie voor sport en vastgoed, zo is hij onder meer bekend als voorzitter van Club Brugge.

Bijzonder domein voor professionele ontmoetingen in Vlaams Brabant – Villa Molenhof