Het laatste nieuws

Autoworld zet tussen 3 mei en 30 juni de zestigste verjaardag van de iconische Ford Mustang in de kijker met de tentoonstelling ‘Ford Mustang 60 Years. Celebrating the Golden Sixties.’ Naast een tijdelijke expositie met een vijftiental exclusieve Mustangs en vele miniaturen uit de collectie van Eric Janssen, staan er ook een aantal events op stapel. Zo is er op 3 mei een exclusieve Preview Night, inclusief ‘Sound Night’ en brullende Mustangs, waarvoor afzonderlijke toegangstickets beschikbaar zijn. En op 16 juni, niet toevallig de verjaardag van de Ford Motor Company, zakken honderden Mustangs af naar Brussel voor een Mustang & Coffee op de Esplanade voor Autoworld. Daarbij zal ook de deelname van de Ford Mustang aan de 24u van Le Mans niet onopgemerkt voorbijgaan. Autoworld zal zeer binnenkort ook z’n eigen ’66 Ford Mustang promowagen onthullen die zal deelnemen aan tal van events, met name de Spa Revival en de Fastest Fashion Show.

“Good morning, ladies and gentlemen. Welcome to one of the proudest moments of our lives.” Het was met deze opener dat Ford vicepresident Lee Iacocca de Ford Mustang in 1964 voorstelde aan het publiek. En Iacocca mocht terecht fier zijn op de Ford die dé wagen van de jaren’60 zou worden, maar zeven generaties verder ook één van de langst geproduceerde modellen aller tijden. Autoworld is eveneens verheugd de Ford Mustang tussen 3 mei en 30 juni in de kijker te mogen zetten ter gelegenheid van 60 jaar Ford Mustang.

Deze bijzondere expositie wordt georganiseerd door Autoworld in samenwerking met Ford België en met de steun van de Mustang Garage van Adelbert Engler.

Mustang Boom
De Ford Mustang werd in 1964 met torenhoge verwachtingen op de markt gebracht door ‘the Blue Oval.’ De Ford Mustang, genoemd naar het gelijknamige, iconische P-51 jachtvliegtuig uit WOII, zou alle verwachtingen overstijgen. De Ford Mustang van 1966 die Autoworld als promowagen zal inzetten zal op zijn manier de link met de P-51 in de verf zetten. De baby-boom generatie viel als een blok voor de Mustang en zette de toenmalige, optimistische tijdsgeest om in Mustang-bestellingen. De verwachte verkoop van 100.000 exemplaren in 1964 werden 400.000 exemplaren. Twee jaar later rolde reeds de miljoenste Mustangs van de productielijn. Uiteraard zal een exemplaar van het allereerste productiejaar aanwezig zijn in Autoworld.

Icoon
De Mustang werd in geen tijd een icoon, waarbij de populaire cultuur een handje mee zou helpen. ‘Mustang Sally’ werd bezongen door Wilson Pickett, terwijl Martha Reeves And The Vandellas de videoclip voor ‘Nowhere To Run’ inblikten op de productielijn van de Ford Mustang. En in films als ‘Le Gendarme de Saint-Tropez,’ het wereldwijde filmdebuut van de Mustang, maar zeker ook ‘Bullit,’ ‘Un Homme et Une Femme’ en ‘Goldfinger,’ droegen bij tot de populariteit van het model.

Shelby
Langs de sportieve zijde werd de legendarische Carroll Shelby onder de arm genomen met de Shelby Mustang GT350 en GT500 de meest hardcore, sportieve klanten wist te bedienen. De GT500 zou later wereldberoemd worden als ‘Eleanor’ in de remake van ‘Gone In 60 Seconds.’ Ook ‘Eleanor’ zal aanwezig zijn. In de jaren ’60 zou verhuurbedrijf Hertz een vloot Shelby GT350’s inzetten in hun ‘Rent-a-Racer’-programma. Veel amateurracers namen dat letterlijk en huurden GT350’s voor het weekend om er daadwerkelijk mee deel te nemen aan amateurraces. Zowel een Shelby GT 350 als een ‘Rent-a-Racer’ zullen te zien zijn. Ford bouwde wel nog steeds z’n eigen sportieve versies, zoals de Mach 1, die onsterfelijk werd via James Bond in ‘Diamonds Are Forever’ en ook geëerd wordt in Autoworld.

Mustang II Monroe Handler
Vanaf 1974 kwam de tweede generatie, die de iconische status van de eerste generatie onmogelijk kon evenaren door toegenomen concurrentie, emissienormen, maar bovenal het uitbreken van de oliecrisis. Lee Lacocca, intussen president van Ford Motor Company, voelde de tijdsgeest perfect aan en vroeg om een kleinere, zuiniger variant van de Mustang, maar zonder concessies wat de bouwkwaliteit betrof. Farah Fawcett maakte de Mustang II niettemin mateloos populair in Charlie’s Angels. Er werd zelfs een viercilinder-versie aangeboden. Ondanks het verdwijnen van de cabrio-versie en de minder sportieve versies bleef de Mustang een verkoopstopper. De meest aparte Mustang II is wellicht de Monroe Handler, met krachtige racemotor en een extra opvallende bodykit. Slechts acht werden er gebouwd, slechts één daarvan had een T-roof. Ook die wagen zal te zien zijn in Autoworld, dankzij eigenaar Adelbert Engler, dé Mustang-expert van België en ver daarbuiten.

Pace Car
De derde generatie kwam er in 1979 en werd mits een stylingupdate geproduceerd tot 1993. De Mustang groeide weer wat in omvang, met het oog op nog meer comfort. De fastback-stijl werd niet meer aangeboden, maar de cabrio kwam wel terug na negen jaar. De Mustang werd ook de officiële Pace Car voor de befaamde Indy 500-race van 1979. Ford ontvouwde plannen om de Mustang voor een volgende generatie in een voorwiel aangedreven variant aan te bieden, maar de die-hard Mustang-fans protesteerden en hielden vast aan de waarden die de Mustang ooit zo iconisch hadden gemaakt.

Legend
Ford luisterde aandachtig en met de vierde generatie, gelanceerd 30 jaar na de originele Mustang en de eerste grote stylingupdate in 15 jaar tijd, keerde de Mustang terug naar een meer sportief design. En met de vijfde generatie van 2005 al helemaal. Niet toevallig werd daarbij teruggegrepen naar het design van de eerste generatie. De link met de eerste generatie was meteen merkbaar en Mustang-fans overal ter wereld sloten de Mustang opnieuw in het hart, terwijl uiteraard ook nieuwe fans werden gecreëerd, al dan niet door cameo’s in bekende films als ‘I Am Legend.’ Ook Shelby werd opnieuw geconsulteerd voor de meer sportieve modellen.

Mach-E
Voor de zesde generatie, gelanceerd met de 50ste verjaardag van de Mustang, ging Ford verder op dat klassieke elan en met succes. Het model werd breder en lager wat hem een nog sportiever uiterlijk meegaf, terwijl innovatieve motoren zoals de 2,3 liter Ecoboost viercilinder naast de eerdere V6 en V8-motoren de Mustang ook aantrekkelijk maakte bij een breder publiek en op markten die door de toegenomen milieunormen minder open stonden voor zware motorblokken. In 2021 kwam ook de eerste elektrische Mustang op de markt, de Mach-E, tevens een zogeheten Cross Over, eerder dan een pure sportwagen, maar wel met dezelfde iconische stylingelementen van de eerste generatie.

3 mei – Preview Night

Intussen is de Mustang aan z’n zevende generatie toe. Ford België zal twee modellen van de zevende generatie tijdens het openingsweekend tentoonstellen. Wees er dus bij op de Preview Night op 3 mei, de niet te missen afspraak in Autoworld voor elke rechtgeaarde Mustang-fan. Naast de tentoongestelde Mustangs en vele miniaturen zal een jaren ’60 setting en een DJ bijdragen tot de sfeer van de Golden Sixties. Maar de sterren van de avond worden de Mustangs die tijdens de ‘Sound Night’ hun motoren zullen laten brullen. Tickets voor deze aparte openingsavond zijn vrij beschikbaar en kosten €25,-, maar wees er snel bij want elke rechtgeaarde Mustang-fanaat staat reeds te trappelen van ongeduld om erbij te zijn.

Koop tickets voor de ‘Preview Night’

16 juni – Mustang & Coffee

Op 16 juni, de verjaardag van de Ford Motor Company, zullen honderden Mustangs afzakken naar Brussel voor een ‘Mustang & Coffee’ op de Esplanade voor Autoworld. Daarbij zal ook de deelname aan de 24u van Le Mans van de Ford Mustang GT3 niet onopgemerkt voorbijgaan. Kom zeker een kijkje nemen! Deelname met je Ford Mustang of éénder welk andere klassieke auto is gratis, maar je dient vooraf wel in te schrijven via de website van Autoworld. Opnieuw is het zaak om er snel bij te zijn, want de plaatsen zijn beperkt.

Inschrijven voor ‘Mustang & Coffee’

Unieke vergaderzalen te Brussel – Autoworld