Het laatste nieuws

Op dinsdag 12 april vaardigden 14 Belgische eventcateraars hun beste chefs af naar Kinepolis Antwerpen. Dat was immers de arena voor de BEA Catering Awards, een live cooking competitie die het hoge niveau van onze Belgische cateraars in de kijker zet.

De BEA Catering Awards 2016 werd opnieuw een spannende competitie met een mooie winnaar. BEA-voorzitter Erik De Ridder blikt dan ook tevreden terug. “Met enkele aanpassingen hebben we de competitie dit jaar naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Een eerste belangrijk element daarbij was de setting, waarbij elke cateraar eenzelfde oppervlakte kreeg waar men zijn eigen identiteit kon tonen. Ook op vlak van koken streden de verschillende deelnemers meer dan ooit tevoren met gelijke wapens. Iedereen beschikte over exact dezelfde ingrediënten en exact dezelfde materialen. Dit maakte dat grote en kleine cateraars met dezelfde kansen aan de wedstrijd begonnen. De chefs waren de belangrijkste wapens om het verschil te maken met hun creativiteit.”

Hoog niveau

De verschillende teams moesten dus aan de slag met de ingrediënten die ze in de mystery box aantroffen. Geen voor de hand liggende opgave. Toch verliep de wedstrijd sereen en heerste er ook een grote collegialiteit tussen de teams die sommige toestellen ook moesten delen. “De resultaten waren echter fenomenaal. Het niveau van hetgeen er op de borden werd gepresenteerd lag zo hoog, dat ik durf te stellen dat er dit jaar geen verliezers waren. Dat zien we ook in de puntentelling. De nummers 1 en 10 liggen zo dicht bij elkaar, dat het meestal de details zijn die het verschil hebben gemaakt. Ook het doorschuifsysteem voor de jurering heeft heel goed gewerkt. Opvallend daarbij is dat cateraars die met het voorgerecht minder scoorden bij de ene jury, dat ook bij een andere jury deden met het hoofdgerecht. De verschillende jurybeoordelingen bij eenzelfde cateraar bevestigden elkaar meestal.”

Zilveren trofee

De Silverspoon-ploeg van chef Stefaan Urkens mocht naar huis met de zilveren trofee: “Persoonlijk kijk ik elk jaar heel erg naar deze wedstrijd uit. Het is een unieke kans om je te meten met je collega’s. Het ontdekken van de mystery box was een heel leuk proces, waarmee we meteen creatief aan de slag konden gaan. Als voorgerecht hebben we een krokant gebakken zeebaars gemaakt, met een tartaar van avocado, asperges, een jus van kokos, gemarineerde rode ui en radijsjes en een crème van gerookte forel. Voor het hoofdgerecht hebben we de kalfsentrecote gebruikt, met een gebrande romanesco, een crème van rode biet, een beetje quinoa en paddestoelen. Het dessert was een île flottante met mango en kokos, en een beetje gember. De uitslag is een beetje dubbel voor mij. Uiteraard is zilver heel goed, maar het is nu al het tweede jaar op rij dat ik net naast de hoofdprijs grijp, want vorig jaar pakte ik ook zilver bij mijn vorige werkgever.”

www.silverspoon.be

Bron: Eventnews.be

Bekijk deze klant ook op Eventonline:
http://www.eventonline.be/nl-69089-11683-47645-event-suppliers-exclusieve-cateraar–silverspoon.html