Het laatste nieuws

Stel, je bent laatstejaarstudent in de richting Event & Project Management aan de Arteveldehogeschool en je zit in die laatste rechte lijn richting afstuderen om je diploma op zak te steken. Een probleempje echter …  je afstudeerproject kan niet doorgaan omwille van de Corona-pandemie … Welnu, niet echt een probleem voor Enzo Deneyer en Cedric Koppen. Immers, als professionele eventmanagers in spe zetten ze een event op poten dat wél kon doorgaan: ‘Future4Events’. En dan nog eentje dat uitermate relevant was gezien de huidige situatie. Inderdaad, het werd een Corona-proof debat, met leidende figuren uit de evenementensector over de toekomst van die sector en hun eigen beroepskeuze.

Op de tiende verdieping van campus Kantienberg verwelkomden Enzo en Cédric op 10 maart jl. SP.A-voorzitter Conner Rousseau en enkele ronkende namen uit hun cursussen, m.n. Geert Maes, Head of Fairs & Exhibitions Brussels Expo; Bruno Schaubroeck, woordvoerder Event Confederation; Katrien Vermeire, creatieve brein achter #SoundofSilence; Steven Droogers, medeoprichter en voorzitter van BECAS, alsook Asger De Loof, docent Event & Project Management aan de Arteveldehogeschool. 7de Dag-Journaliste Lisbeth Imbo modereerde het debat.

Hoop & perspectief

Opzet van dit debat was hoop en perspectief bieden aan de sector, maar tegelijk ook hun eigen toekomst en die van hun medestudenten kritisch onder de loep nemen. Niet zonder resultaat. “Hoop en perspectief,” aldus Enzo en Cédric, “dat wensten we te bieden, want daar hebben we nood aan. We worden om de oren geslagen met doemberichten en een gebrek aan vooruitzichten, maar met ons panelgesprek wilden we vooral focussen op de toekomst. Want vergis je niet, die is wel degelijk rooskleurig. Misschien niet op de korte, maar ongetwijfeld wel op middellange termijn.”

Eigen origineel idee

Beide studenten kwamen zelf met het idee om dergelijk debat te hosten op de proppen en klopten uit eigen initiatief aan bij Arteveldehogeschool voor de technische ondersteuning ervan. “Door de Corona-crisis zagen we ons oorspronkelijke afstudeerproject in rook opgaan,” legt Cédric uit. “Omdat we niet wilden afstuderen zonder een echt event van A tot Z te organiseren én uit te voeren, besloten we de handen uit de mouwen te steken. Gaandeweg sprongen enkele docenten mee op de kar en groeide het plan uit tot een diepgaande gedachtewisseling met alle kleppers uit de sector.”

Trotse docenten

Het originele project viel in goede aarde bij de docenten. “Als docent ben ik enorm trots om te zien hoe onze studenten een Corona-proof event op poten hebben gezet dat tot in de puntjes was voorbereid,” reageerde Louis Huybrechts, docent Online Event Marketing en Marketingcommunicatie aan de Arteveldehogeschool, die nauw betrokken was bij Future4Events. “Dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Onze studenten zijn klaar om de sector nieuw leven in te blazen.” Zijn collega-docent Henk Verhaest is dezelfde mening toegedaan. “Onze laatstejaars hebben duidelijk bewezen dat ze ons, docenten, niet meer nodig hebben om ondernemend te zijn. Vertrouwen en constructivisme, daar hebben ze baat bij. En daar gaan we voor.”

Panelleden Conner Rousseau, Geert Maes, Katrien Vermeire, Bruno Schaubroeck, Asger De Loof, Steven Droogers en Cédric zelf wisselden soms scherp, dan weer unisono gedachten en ideeën uit over de eventsector in het post-Coronatijdperk, maar kijken tevens hoopvol uit naar de toekomst. Hete hangijzers als de rol van de politiek, de impact én opportuniteiten van de crisis en het langetermijnperspectief voor pas afgestudeerden werden niet geschuwd. Moderator Imbo leidde alles kritisch in goede banen.

Slotsom

Als slotsom van het debat kan worden gesteld dat alle betrokkenen de toekomst van de evenementensector positief tegemoet zien en tevens een reeks opportuniteiten voor jonge Event- & Projectmanagers opmerken.

Bekijk het integrale debat online

Benieuwd naar wat de deelnemers aan het debat te vertellen hadden en welke vragen op hen werden afgevuurd? Bekijk dan het integrale panelgesprek ‘Future4events’ hier via deze link https://youtu.be/jHSQRsnF7Ow.