Het laatste nieuws

Het grote en invloedrijke ‘Association World Congress’ zal in 2018 plaatsvinden in Antwerpen. Het congres verzamelt honderden internationale beleidsmakers binnen de associatiemarkt: de sleutelfiguren die in grote mate bepalen waar de grote zakencongressen georganiseerd worden. “We stunten door dit topcongres nu al naar Vlaanderen te halen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Een gouden kans om ons te profileren als unieke congresbestemming”.

Congressen– in vaktermen Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions (MICE) – vormen een heel aantrekkelijke groeimarkt voor de toeristische sector. Zo geeft een congrestoerist opvallend meer geld uit dan een gewone toerist: gemiddeld € 230 per nacht, tegenover maximaal € 147 voor een gewone toerist. Ook voor de logiessector is het MICE-segment zeer interessant: congressen zijn vaak lang op voorhand georganiseerd, zodat hotels zich maanden vooraf verzekerd weten van gevulde kamers. “Zakenlui zijn gulle sponsors van onze economie”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “We moeten deze groeimarkt sterker aanboren”.

Vlaanderen krijgt volgend jaar een unieke kans om uit te groeien tot een internationaal bekende bestemming voor congressen. Tussen 12 en 14 maart 2018 zal het belangrijke ‘Association World Congres’ (AWC) immers georganiseerd worden in Antwerpen. Dat is te danken aan de inspanningen van Toerisme Vlaanderen, Visit Antwerpen en het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp (FMCCA) én aan het feit dat Vlaanderen de laatste jaren sterk inzet op zaken- en congrestoerisme. De oorspronkelijke kandidatuur van Vlaanderen was voorzien voor 2020, maar alle partners voelden zich nu al klaar om het grote congres te verwelkomen.

Het AWC is de jaarlijkse bijeenkomst van alle internationale sleutelfiguren in de markt van congressen en conferenties: managers, financieel en algemeen directeurs, expert consulenten en vernieuwende denkers binnen de wereld van internationale associaties. Gemiddeld lokt het topcongres 450 deelnemers uit de hele wereld, waarvan er 83% rechtstreeks betrokken zijn bij de organisatie van congressen.

“Wij gaan deze unieke kans aangrijpen om de toeristische troeven van Vlaanderen in de verf te zetten”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Het AWC verzamelt de trendsetters: als we hen kunnen overtuigen, dan zetten we Vlaanderen in één klap stevig op de kaart als dé plaats waar je volgende internationale congres maar beter georganiseerd kan worden”.

Er zal een heel programma uitgewerkt worden om Vlaanderen op de best mogelijke manier te profileren. Zo wordt er voor de deelnemers van het AWC een galadiner georganiseerd in de stijl en sfeer van de Vlaamse Meesters. Weyts: “Dit is een investering die zichzelf snel terugverdient. Zo maken we 30.000 euro vrij voor het galadiner, maar de bestedingen van de deelnemers in Vlaanderen liggen makkelijk 10 keer zo hoog. Het is toeristische klantenbinding om nog meer lucratieve congressen naar ons land te halen. Tegen 2021 willen we 300 grote internationale congressen aantrekken: dubbel zoveel als vandaag”.

Ook de partners zijn lovend. “Dat het Association World Congress er net Vlaanderen uitkiest, sterkt onze ambitie”, zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. “We krijgen nu rechtstreeks toegang tot een bijzonder interessante doelgroep, die we maar al te graag warm willen maken om toekomstige congressen in Vlaanderen te organiseren. Elke positieve ervaring onder congrestoeristen draagt bij tot onze reputatie. We doen er dan ook alles aan om de associaties tijdens hun bezoek een onvergetelijke ervaring aan te bieden.”

“Ik ben zeer verheugd dat het gerenommeerde Associations World Congress Antwerpen als congresbestemming kiest”, zegt Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis. “Samen met Toerisme Vlaanderen, FMCCA, de Antwerpse hotelsector en Antwerp Convention Bureau spannen we ons in om deze groei te realiseren; de organisatie van één van de grootste Europese associatiecongressen zoals AWC helpt om dat effectief waar te maken. Ik ben er zeker van dat we als Antwerpen alles in huis hebben om het de deelnemers naar hun zin te maken”.

FMCCA als aantrekkelijke troef
Antwerpen kan internationale congressen onder meer verleiden met het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp (FMCCA), gelegen in het hart van de ZOO. Damien Hutt, de organisator van het AWC, was erg onder de indruk van het FMCCA: “Ik vind het een fantastisch congrescentrum. Het is een geweldige mix tussen het traditionele en het moderne, samen met een grote functionaliteit en schoonheid. Tel de ZOO er nog bij en het is echt iets heel unieks”.

Wie een congres organiseert in het FMCCA, doet meteen ook aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Elke eurocent die uitgegeven wordt in ons congrescentrum wordt beheerd door de ZOO Foundation”, zegt Anja Stas van het FMCCA. “Zo ondersteun je als congresbezoeker rechtstreeks het werk dat we verrichten rond dierenwelzijn, erfgoed, kweekprogramma’s, onderzoek en natuurbehoud”.

Contact:
Jeroen Tiebout, woordvoerder Ben Weyts, 0477/99.80.88

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Congresbureau Vlaanderen – Toerisme Vlaanderen – Meet in Flanders