Het laatste nieuws

Oorspronkelijk afkomstig uit Meise, woont Kerstin Cornelis reeds 26 jaar in het Duitstalige gedeelte van België en werkt ze sinds 2020 als PR & Marketing Manager voor het Kloster Heidberg in Eupen. Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline, had een gesprek met haar over deze unieke locatie.

“Het Kloster Heidberg is een Business en Event Center. Het is oorspronkelijk een klooster uit de 18de eeuw dat altijd gediend heeft als meisjesschool,” legt Kerstin Cornelis uit. “Het heeft jarenlang leeg gestaan. In 2007 besliste de Duitstalige Gemeenschap om het gebouw te laten renoveren. Met een investering van 10 miljoen euro werd het omgetoverd tot het hedendaagse en moderne Business & Event Center dat het de dag van vandaag is.”

Het gebouw is gelegen in Eupen, centrumstad van Ostbelgien (beter gekend als de Oostkantons), middenin een groene omgeving. “Dat lijkt veraf, maar we krijgen heel veel klanten uit Vlaanderen over de vloer die de weg naar ons vinden,” aldus de PR Manager. “Onze locatie is immers ideaal gelegen. Aangezien we aan het drielandenpunt liggen, hebben we veel klanten uit Nederland, Duitsland en natuurlijk ook Wallonië en Vlaanderen. We bevinden ons tevens op een steenworp van natuurgebied de Hoge Venen, wat uiteraard voor veel activiteiten interessant is.”

Bereikbaarheid

Kloster Heidberg is vlot bereikbaar met de auto. Het Event Center beschikt over een grote parking met 80 plaatsen. Wie echter opteert voor het openbaar vervoer, komt niet bedrogen uit. “Er is immers een rechtstreekse trein vanuit Oostende die langs Brugge, Gent, Brussel, Leuven en een aantal Waalse steden spoort en die stopt aan het station van Eupen op een drietal minuten wandelafstand van het klooster,” aldus Kerstin Cornelis.

Multifunctioneel

Het Business & Event Center is helemaal voorzien volgens de hedendaagse normen. “Zo hebben we vijf vergaderzalen (tot 285m²), helemaal uitgerust met alle moderne techniek, alsook een mooie kapel die uiteraard gedesacraliseerd is. De kapel fungeert als multifunctionele ruimte waar zowel bedrijfsfeesten, trouwfeesten en privéfeesten, maar ook vergaderingen kunnen plaatsvinden. We hebben bijvoorbeeld de Europese Commissie te gast gehad inclusief vertalercabines. Vergaderingen kunnen bijgevolg zowel in kleine als grote vorm, tot 300 personen.”

Daarnaast beschikt het Kloster Heidberg over een Refektorium (eetzaal) voor een 80-tal personen. “We werken trouwens met cateraars uit de regio. Voor ons is het ook belangrijk dat de regionale keuken erbij betrokken wordt, maar dat vooral kwaliteit heel centraal staat. Zowel wat betreft de ruimtes en de techniek, maar ook de culinaire ervaring is heel belangrijk.”

Historische locatie

Er zijn uiteraard heel wat mooie moderne gebouwen in België waar je kan vergaderen. Het fijne aan het klooster is dat het een geslaagde combinatie is van oud en modern. “Je hebt de oude muren en de geschiedenis van het klooster, maar gecombineerd met de moderne techniek van vandaag, zowel in de kamers als in de vergaderruimtes.” De 59 oorspronkelijke kloostercellen werden gerenoveerd naar of tot 38 hotelkamers helemaal voorzien voor de hedendaagse noden.

Doelgroepen

De PR Manager stipuleert drie belangrijke doelgroepen voor het event center. “Onze hoofddoelgroep is alles wat met seminaries en vergaderingen te maken heeft: eendaagse of meerdaagse vergaderingen, kleine of grote groepen. Veel bedrijven willen vandaag de nabijheid van de natuur en de rust opzoeken. Hiervoor zijn we een perfecte locatie. Voor CEO-meetings of personeelsvergaderingen is het klooster een uitstekende uitvalsbasis. Daarnaast zijn er de feesten en events, privé of van bedrijven. Tenslotte krijgen we ook heel wat groepen over de vloer. Wandelgroepen, fietsgroepen, groepen die meerdaagse culturele uitstappen of incentives en proeverijen buitenshuis, enz. organiseren. Ook coachings of Summer Schools kunnen bij ons plaatsvinden. Een aantal van onze USPs zijn de zen-atmosfeer die we creëren in toch wel een apart gebouw, onze beperkte grootte zodat er hier een persoonlijke sfeer heerst. Meestal zijn er maar maximaal twee à drie groepen tegelijkertijd, wat het ook aangenaam maakt voor de klant. Er bestaat tevens de mogelijkheid om het gebouw te privatiseren. We hebben bovendien een terras, waar de gasten gezellig kunnen buiten zitten en ook een leuke Klosterkeller Bar waar na de meetings de deelnemers rustig kunnen ontspannen.”

Evolutie

Hoe heeft Kerstin Cornelis de markt zien evolueren? “Bedrijven gingen in het verleden voor meetings steevast naar de grootsteden, naar grote hotelketens. Ik merk steeds meer dat bedrijven ook bereid zijn wat verder te willen reizen naar unieke locaties, zoals het Kloster Heidberg, zeker in Wallonië. Ook het feit dat we niet zo’n gigantisch complex zijn, maakt dat de persoonlijke touch toch ook een rol speelt. En wat blijkt, mensen die een keer de weg gevonden hebben, komen graag terug. Ze appreciëren hier de rust en de persoonlijke approach van ons kleine, meertalige team van 14 medewerkers. Bovendien zit het hier met 38 kamers niet overvol, we zijn dan ook geen typisch hotel. Dat betekent dat hier weinig passage is wat het rustige karakter van deze venue nogmaals benadrukt. En dat vindt men blijkbaar heel aangenaam,” aldus nog de PR Manager.

Online brochures – Kloster Heidberg

www.klosterheidberg.be

Contactpersoon: Kerstin Cornelis – marketing@klosterheidberg.be – +32/417 24 32 94

Congreslocatie provincie Luik (Eupen) – Kloster Heidberg