Het laatste nieuws

Op dinsdag 12 april vaardigden 14 Belgische eventcateraars hun beste chefs af naar Kinepolis Antwerpen. Dat was immers de arena voor de BEA Catering Awards, een live cooking competitie die het hoge niveau van onze Belgische cateraars in de kijker zet. Na een spannende en vooral bijzonder smakelijke wedstrijd, kende de jury de Gouden award toe aan J&M Catering.

De BEA Catering Awards 2016 werd opnieuw een spannende competitie met een mooie winnaar. BEA-voorzitter Erik De Ridder blikt dan ook tevreden terug. “Met enkele aanpassingen hebben we de competitie dit jaar naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Een eerste belangrijk element daarbij was de setting, waarbij elke cateraar eenzelfde oppervlakte kreeg waar men zijn eigen identiteit kon tonen. Ook op vlak van koken streden de verschillende deelnemers meer dan ooit tevoren met gelijke wapens. Iedereen beschikte over exact dezelfde ingrediënten en exact dezelfde materialen. Dit maakte dat grote en kleine cateraars met dezelfde kansen aan de wedstrijd begonnen. De chefs waren de belangrijkste wapens om het verschil te maken met hun creativiteit.”

Hoog niveau

De verschillende teams moesten dus aan de slag met de ingrediënten die ze in de mystery box aantroffen. Geen voor de hand liggende opgave. Toch verliep de wedstrijd sereen en heerste er ook een grote collegialiteit tussen de teams die sommige toestellen ook moesten delen. “De resultaten waren echter fenomenaal. Het niveau van hetgeen er op de borden werd gepresenteerd lag zo hoog, dat ik durf te stellen dat er dit jaar geen verliezers waren. Dat zien we ook in de puntentelling. De nummers 1 en 10 liggen zo dicht bij elkaar, dat het meestal de details zijn die het verschil hebben gemaakt. Ook het doorschuifsysteem voor de jurering heeft heel goed gewerkt. Opvallend daarbij is dat cateraars die met het voorgerecht minder scoorden bij de ene jury, dat ook bij een andere jury deden met het hoofdgerecht. De verschillende jurybeoordelingen bij eenzelfde cateraar bevestigden elkaar meestal.”

Gouden Award

J&M Catering werd tijdens de BEA-ceremonie beloond met de Gouden Award. Een pluim op de hoed van de chefs David Jacobs en Dorotha Makarewicz: “Het was een spannende en vooral uitdagende dag. De mystery box was een tof concept, waardoor iedereen met gelijke wapens streed en het een waardige wedstrijd werd. Als voorgerecht hebben we een tartaar van gemarineerde makreel en gerookte forel gemaakt, met avocado, krokante groenten, quinoa, koriandermayonaise en venusschelpen. Onze hoofdschotel was een kalfsfilet, met een couscous van romanesco, blanke botersaus, tonnetjes van flespompoen, een gebakken paddenstoel en een salade van micro-cress. Voor het dessert hebben we in onze box mango en pompelmoes gevonden, en we hebben een tartaar gemaakt met een soepje van citroen/limoen en een dulche de leche. Met het brickdeeg hebben we nog een leuke chips met suiker gemaakt. Uiteraard zijn we allemaal in de wolken met deze overwinning die een echte boost geeft aan ons team. Ik zie het als een beloning voor de passie die wij in ons dragen.”

De top 10 van de BEA Catering Awards:

1. J&M Catering
2. Silverspoon
3. Gourmet Invent
4. Kasteel van Zwijnaarde
5. ISS
6. Gustus
7. Huis Van Wonterghem
8. Stuart Catering
9. Foodsie
10. Amalthea