Het laatste nieuws

Flanders Expo heeft grootse uitbreidingsplannen. “We hebben een aantal beurzen die op hun maximale capaciteit zijn gestoten, dus er moest iets gebeuren”, zegt Artexis, beheerder van het complex. Er zal een negende congreshal gebouwd worden met ruimte voor 4.200 personen. Deze maakt het ook mogelijk om concerten, televisieopnames en grote feesten te organiseren.
ERIK DE TROYER

Tussen 1990 en 2000 was Flanders Expo een van de grote zalen waar rockconcerten werden gehouden. David Bowie kwam in 1990 als eerste grote artiest naar Gent. Daarna volgden nog Bruce Springsteen, Prince, U2, Metallica, AC/DC en vele anderen. De buurtbewoners zagen dat met lede ogen aan, want Flanders Expo was een betonnen bunker die het geluid niet tegenhield. Ze haalden uiteindelijk hun gelijk en sinds AC/DC in 2000 werden er nauwelijks nog concerten georganiseerd.

Artexis werkt nu aan een plan dat het mogelijk moet maken om toch weer concerten te organiseren. Naast de acht bestaande zalen wordt een negende gebouwd. “Die zal extra geluidsisolatie hebben, zodat we zeker niet voor overlast zorgen voor de buurt. Het wordt een zaal die goed is voor 4.200 mensen, zowel zittend als staand”, zegt Dirk Van Roy van Artexis. “Die zaal zal heel multifunctioneel zijn. Enerzijds zullen we beurzen zoals Agriflanders of de Horeca-expo, die zo groot zijn geworden dat ze elke vierkante meter van Flanders Expo innemen, wat broodnodige ruimte kunnen geven. Daarnaast worden ook de congressen die worden georganiseerd steeds groter en deze ruimte maakt het mogelijk om vele duizenden mensen een zitje te geven.”

Televisieopnames

“We hebben een overeenkomst dat het aantal muziekevenementen beperkt is tot een per maand. Deze nieuwe zaal maakt het wel mogelijk om zonder overlast concerten en vooral grote party’s te organiseren. We hebben recent de live-uitzendingen van The Voice ontvangen en dat was een positieve ervaring. Nogal wat televisiemaatschappijen zijn op zoek naar ruime zalen waar ze live publiek kunnen zetten en die hoog genoeg zijn om met camera’s vanuit de hoogte te werken. Dat zal ook in deze zaal kunnen. Flanders Expo heeft als voordeel dat het een van de weinige locaties is waar men naast grote zalen ook zo’n 5.000 parkeerplaatsen voor handen heeft”, aldus Van Roy. Met 4.200 plaatsen is de zaal ongeveer de helft van de Lotto Arena in Antwerpen.

Het blijft niet bij die ene zaal. Alle bestaande zalen zullen in een nieuw kleedje gestoken worden. “De bestaande muren hebben hun tijd gehad. We zullen er een wand voor bouwen om het geheel wat nieuwer te maken. Daarmee wordt elke zaal ook iets beter akoestisch geïsoleerd.” Tussen hallen 3, 5, 7, 8 en de nieuw te bouwen hal wordt ook nog eens een overkapping gebouwd die de doorsteek van de ene naar de andere hal makkelijker moet maken. De eerste werken kunnen vermoedelijk in de eerste helft van 2017 al beginnen.

Bron: HLN.be

Bekijk deze klant ook op Eventonline:
http://www.eventonline.be/detail/flanders-expo-vergaderen-in-gent/