Het laatste nieuws

Het theater is een fantastische plaats. Er valt altijd wat te beleven, zowel voor als achter de schermen. Dit keer nemen we jou mee naar de gloednieuwe keuken van Stadsschouwburg Antwerpen. Het ruikt er vandaag heerlijk en dat is de verdienste van Julie Brancale en haar echtgenoot Angelo Piras van het cateringbedrijf My Gusto.

We ontmoeten Julie net voor de aanvang van ‘Les Misérables’. “Het voelt als thuiskomen”, glundert ze. “Wij zijn lange tijd buren geweest. Voor ons was het theater bedienen vanuit onze productiekeuken toen heel gemakkelijk. We zijn hier ooit – tien jaar geleden – gestart met theaterbuffetten en andere cateringformules. Omdat we groter werden en je hier op zaterdag en zondag niet kan laden en lossen zijn we verhuisd naar een groter pand. En nu zijn we hier terug. (Lacht)”

Sinds kort beschikt Stadsschouwburg Antwerpen over een eigen keuken. “Ideaal om opnieuw meer vipformules aan te bieden”, bevestigt ook Julie. “Muziek is belangrijk op een evenement, maar lekker eten is dat ook”, vindt ze. “Iemand die met honger op een feest is, is niet gelukkig. Daarom gaan we iedere keer voor een volledige experience waarbij voor ons niks teveel is. Het gaat over het eten, maar ook over de sfeer en de bediening. Dat maakt allemaal deel uit van de beleving, de service. De gasten op een vipavond zijn onze sterren.”

Hoe gaat het samenstellen van een vipformule in z’n werk? “We krijgen een bepaal budget waarbinnen we gevraagd worden om te werken en dan gaan we met onze chefs en het team kijken wat mogelijk is. We proberen daarbij zoveel mogelijk seizoensgebonden te koken. In de praktijk wordt een week voor het evenement bepaald wat we gaan serveren. Die korte deadline is er omdat vaak het aantal gasten niet eerder bekend is. We houden daarbij rekening met de wensen van gasten zoals glutenvrije gerechten enzovoort.”

“Gasten moeten genieten”

Het team van My Gusto heeft ervaring zat en weet precies hoe een geslaagde avond eruit ziet. “Al onze gerechten zijn hapklaar. Om ervoor te zorgen dat mensen aan tafel nog een praatje kunnen maken, zorgen we voor lekkere, makkelijke gerechten. Die bovendien ook niet te zwaar zijn zodat men tijdens de voorstelling niet indommelt. (Lacht)”

Over trends en hypes heeft Julie een uitgesproken, eerlijke mening. “Je moet trouw blijven aan jezelf. We doen ons eigen ding”, zegt ze. “Er is voor ons maar een zaak belangrijk: het moet goed zijn, de gasten moeten ervan genieten. Dat vraagt op zich al de nodige ervaring en vakmanschap. Wat we serveren moet perfect in orde zijn.”

Gekste opdracht

Julie: “Onze specialiteit is B2B catering. Geef ons een lege ruimte. Er hoeft zelfs geen elektriciteit te zijn en we gaan aan de slag en maken het voor de gasten gezellig. Het gekste wat we tot hiertoe al gedaan hebben, is catering verzorgen voor 4.500 beursbezoekers die à volonté mogen eten en drinken. Dat vraagt veel voorbereiding en planning. Ik hou daarvan en doe niks liever. Elke dag is trouwens nieuw, elk evenement is anders.”

My Gusto is al jaren “bewust met duurzaamheid bezig”. “Het begint al bij de keuze van producten. We zullen bijvoorbeeld nooit met uitsterven bedreigde vissoorten op het menu opnemen”, licht Julie toe. “We sorteren. Nog voor het een verplichting werd, waren we al bezig met sorteren. Dit is voor ons al lang een evidentie. Vandaag blijven we ons verder inzetten voor het vinden van duurzame oplossingen die praktisch haalbaar zijn binnen onze organisatie.”

Gevulde brooddozen

Met de oprichting van de vzw NjaNja heeft My Gusto ook een sociaal project lopen. Deze organisatie voorziet gezonde, gevulde brooddozen voor scholieren die het thuis krap hebben. De brooddozen worden samengesteld door een maatwerkbedrijf wat het initiatief extra waardevol maakt.

“Het idee is eigenlijk heel eenvoudig ontstaan”, vertelt Julie. “We hebben als cateraar zeer wisselende uren waardoor er soms geen tijd is om inkopen te doen voor het gezin. En dan komt er een dag waarop er geen brood in huis is om de brooddoos van de kinderen te maken. Ondanks het feit dat onze keukens en voorraadkamers vol eten staan. (Lacht) Dus waarom geen gevulde brooddozen maken voor ouders die het druk hebben. Maar omdat niet iedereen zich een gevulde, gezonde brooddoos kan veroorloven, hebben we daar meteen ook een goed doel aan gekoppeld en zamelen we geld in om voor kinderen die met een lege maag op school moeten zitten een brooddoos te bezorgen.”

Het project typeert de gedrevenheid en inzet van Julie Brancale, Angelo Piras en het team van My Gusto. Als je hun gastvrijheid wil ontdekken, boek dan een fijne theateravond in Stadsschouwburg Antwerpen en geniet van de culinaire verwennerijen van My Gusto.

Meer informatie: stadsschouwburg.be.

Creatieve catering en traiteur op maat – My Gusto

Arena’s en theaters in België – be•at Venues