Het laatste nieuws

Restaurant, bistro, wijnkaart of een eigen gin… wanneer Jurgen Lijcops met iets nieuws komt, weten de insiders dat hij graag met topkwaliteit het verschil maakt. Met zijn nieuwe Bar Burbure – opening op 15 juni – zal het niet anders zijn. De apart ogende drankgelegenheid zal het Antwerpse Zuid met een vleugje Milaan, Manhattan en Londen kruiden.

Typisch aan Lijcops om te vertellen welke kleedjes zijn nieuwe boreling  niet zullen dragen. “Verwacht geen zoveelste cocktailbar op het Antwerpse Zuid. Ik droom al een tijdje van een echte, internationale bar in de ruime zin van het woord. Waar je voor een frisse pils of een pittige espresso binnenstapt maar je ook met klassieke en creatieve cocktails en een fijn hapje verwend wordt.” Een bar met een Italiaans chassis dus? “Een topbar zoals in Milaan of Turijn kan je niet namaken maar wat het drankenaanbod betreft zal het die richting uitgaan. In elke categorie van wijn, bier of sterke drank zoek ik het beste om de mensen die op zoek zijn naar verfijning te plezieren. Zoals een uitstekende én betaalbare fles prosecco waarbij vriendinnen kunnen bijkletsen met tijdens de vooravond free fingerfood… dat is de Noord-Italiaanse spirit.” Voor die dagverse hapjes staat overigens sterrenchef Johan Van Raes borg die aan de overkant van de straat in The Glorious over het fornuis waakt.

Lijcops gooit zijn bar ook helemaal open met vensters tot op de grond zodat de ruimte bij mooi weer als vanzelf in het terras overloopt. “Ik hou niet van barrières maar wel van het type bar zoals in de New Yorkse Greenwich Village waar je even snel binnenwipt om bij te tanken voor een ristretto of een perfect pilsje.” Lijcops zal uit de tap Plzeňský Prazdroj laten lopen. Ook bekend als het  uitermate verfijnde Urquell oer-bier uit het Tsjechische Pilzen. Uit eigen land biedt hij het hele gamma trappistenbieren van Westvleteren aan. Zowel voor een flesje blonde, 8 als 12 moet je dus niet naar de Sint-Sixtusabdij in de Westhoek rijden. Als sommelier zorgt Lijcops uiteraard ook voor een passend assortiment wijnen per glas naast zijn zelf gevinifieerde champagne. Voor de meest kritische fijnproevers is er verder het exclusieve sherry aanbod van  Bodegas Tradición en topcognacs van A.E. DOR.  Kwaliteit en keuze alom dus.

Daarnaast mogen de eigen distillaten niet ontbreken zoals de diverse Forest Dry Gins en Vermouth. “We brengen 5 signatuur cocktails en 15 internationaal bekende cocktails die we zoals in de beste bars in Londen op een aparte manier zullen serveren. Daarvoor  kunnen we rekenen op unieke glazen van  Schott Zwiesel.” Verfijnde smaak en exclusieve beleving, daar zal het in Bar Burbure om draaien. Apart ook, en met een flinke knipoog naar Milaan, Manhattan én Londen. Een wereldstad waardig.

Bar Burbure, Vlaamse Kaai 41 (hoek De Burburestraat) – 2000 Antwerpen, open dinsdag tot vrijdag van 15.00 tot 01.30 uur, zaterdag van 12h tot 01.30 uur en zondag van 12.00 tot 20.00 uur, www.barburbure.be