Het laatste nieuws

* de Volvo Amazon – van 28 april tot 29 mei 2016
* de Jeep Willys – van 4 tot 30 juni 2016

Tussen de grote tentoonstellingen van Autoworld door, zoals die van Vespa, die in april wordt afgesloten, en die van Alpine, die tijdens de grote vakantie op de 1e verdieping van het museum zal worden ingericht, worden voor ‘… in the Spotlight’ binnenkort twee voertuigen naar voren geschoven die een stevige stempel op hun tijdsperiode hebben achtergelaten: de Volvo Amazon die 60 jaar lang het straatbeeld verfraaide, en de Jeep Willys die driekwarteeuw lang heel wat stof deed opwaaien.  Voor beide evenementen worden telkens een klein tiental auto’s in de twee specifieke zones op de benedenverdieping van het museum opgesteld.

’60 Years Volvo Amazon’ – van 28 april tot 29 mei 2016

Naar aanleiding van de 60e verjaardag van de Volvo Amazon plaatst Autoworld de verschillende versies van het model ‘in the spotlight’, evenals een PV544, een P1800 en een 1800 ES (shooting break). Momenteel worden nog onderhandelingen gevoerd om ook de Volvo Amazon met een carrosserie van de Belg Jacques Coune naar het museum te halen.

Korte geschiedenisles…

Bij het begin van de productie van deze auto (in 1956) werd hij nog ‘Amason’ (met een ‘s’) genoemd, naar de Amazones uit de Griekse mythologie. Maar de Duitse motorconstructeur Kreidler had die naam al geregistreerd. Beide merken kwamen overeen dat Volvo de naam in eigen land (Zweden, dus) mocht blijven gebruiken, op voorwaarde dat de spelling zou worden veranderd in Amazon.

Voor de exportmarkten voerde Volvo een nomenclatuur in op basis van drie cijfers. Het assortiment raakte daardoor bekend als de ‘120 reeks’: P120, P130 en P220. De modellen waren in verschillende versies verkrijgbaar – de 121, 122S, 123 GT en de Favorit. Toch bleven in de ‘echte’ wereld de namen Amazon en Amazon Kombi veel populairder.

De Volvo Amazon werd ontworpen door Jan Wilsgaard en hoewel de auto op 1 september 1956 aan de pers werd getoond, werden de eerste exemplaren pas in de lente van 1957 geleverd. De Amazon moest aanvankelijk de populaire PV444 vervangen, een model dat een ijzersterke reputatie had opgebouwd als betaalbare auto voor het brede publiek. Maar aangezien de Amazon te duur was, nam uiteindelijk de PV544 de plaats van de PV444 in. Die PV544 zou in 1965 op zijn beurt plaats moeten maken voor de ‘Favorit’, een lichtere versie van de Amazon.
Veiligheid was altijd al een paradepaardje van de Zweedse constructeur. Zo waren de Amazon en de PV544 de eerste auto’s die met een driepuntsgordel en met een versterkt dashboard op pad werden gestuurd.
Verschillende mechanische onderdelen van de Amazon, zoals de motor, de versnellingsbak en de assen, werden ook gebruikt in de P1800, een sportauto die vooral naam en faam verwierf dankzij de Britse televisiereeks ‘The Saint’.

In 1970 rolde de laatste Amazon van de productieband.  Op dat moment waren iets meer dan 667.000 voertuigen gebouwd, waarvan ongeveer 300.000 alleen al in Zweden.

75 Years Jeep Willys – van 4 tot 30 juni 2016

Dankzij de hulp van de Jeep Club Belgium plaatst Autoworld binnenkort een tiental modellen uit de periode 1946 tot 1986 en verschillende documenten, schaalmodellen en andere automobilia ‘in the spotlight’.

De Willys, die meer bekend is als de ‘Jeep’, is een van de eerste terreinvoertuigen in de geschiedenis van de auto. Het voertuig is zowel het embleem van de Tweede Wereldoorlog als een symbool van de vrijheid – een status die de Jeep te danken had aan zijn souplesse, zijn lage gewicht en zijn wendbaarheid.

Waar het woord ‘Jeep’ vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Volgens sommigen zou dit het acroniem zijn van ‘Just Enough Essential Parts’ (net genoeg essentiële onderdelen).

Korte geschiedenisles…

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de Verenigde Staten het eerste land dat probeerde om zijn landleger met voertuigen uit te rusten. Het Amerikaanse leger bestelde daarvoor vierwielaangedreven vrachtwagens van de Four Wheel Drive Auto Company. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbarstte, ging het leger op zoek naar een nieuw voertuig dat ook in het terrein kon worden ingezet. Er werden daarvoor contacten gelegd met een hele reeks fabrikanten. Uiteindelijk werd een ‘shortlist’ opgesteld met drie automerken: American Bantam, Ford en Willys-Overland. Na tests met de prototypes viel de keuze uiteindelijk op de Willys MA (MilitAry).

Willys-Overland begon op 5 juni 1941 met de productie van het type MA. Er werden er uiteindelijk 1.553 van geleverd, waaronder 50 met vierwielsturing.

De Willys MA werd aangedreven door een 60 pk sterke Go Devil viercilinder benzine lijnmotor. De versnellingsbak telde drie vooruitversnellingen en één achteruitversnelling. De versnellingspook was aan het stuur bevestigd.

Na een eerste bestelling werden de sterke punten van de prototypes van Ford en Bantam op de Willy MA toegepast: een iets lichtere motor met een vermogen van 54 pk, een schakelpook op de vloer en een lager totaalgewicht. Het resultaat was de Willys MB, die op 23 juli 1941 door het Amerikaanse leger werd besteld. De prijs bedroeg toen $ 738,74.
De Willys MA en de MB waren herkenbaar aan hun motorkappen. Zo was de MA vooraan voorzien van een rand waarop duidelijk de naam ‘Willys’ was vermeld. Op de MB ontbrak dit kenmerk.
oktober 1941 begonnen de autoriteiten te beseffen dat Willys-Overland niet voldoende voertuigen zou kunnen leveren. Daarop startte Ford de productie op van de GPW, waarbij de letter W verwees naar het feit dat het voertuig onder licentie van Willys werd gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in totaal 363.000 Willys MB’s en 280.000 Ford GPW’s geassembleerd.  Zij onderscheidden zich voornamelijk door hun lage prijs en hun hoge vermogen.
De Jeep Willys werd op verschillende fronten ingezet; niet alleen in Europa en in Noord-Afrika, maar ook tijdens latere oorlogen tot de Koreaanse Oorlog (1950-1953). Tijdens de campagne in Noord-Afrika, dat toen door de troepen van Rommel werd bezet, werd een speciale woestijnversie met bredere wielen in de strijd gegooid.
Na de oorlog trokken de Verenigde Staten hun troepen geleidelijk aan uit Europa terug. Heel wat Jeeps Willys werden bij veilingen door particulieren gekocht. Ook nu nog is de Willys een gewild model bij verzamelaars.

De Jeep Willys werd in België door Wilford verdeeld. De meeste voertuigen kwamen bij landbouwers terecht.  Maar ook het Belgische leger en de rijkswacht bestelden er. de Jeep Willys werd tot in het begin van de jaren ’80 gebruikt.

Praktische inlichtingen:
Autoworld – Esplanade van het Jubelpark – 1000 Brussel
Iedere dag open – zelfs op maandag – van 10.00 u tot 18.00 u
De toegangsprijs voor het museum bedraagt: € 10/ volwassene – € 8/ senior – € 7/ student – € 4/ kind van 6-12 jaar – gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar
Info: www.autoworld.be of +32.2.736.41.65 – en Facebook fanpage

Bekijk deze klant ook op Eventonline:
http://www.eventonline.be/nl-69088-11682-48451-meeting-rooms-unieke-vergaderzalen-te-brussel–autoworld.html