Het laatste nieuws

Antwerpen richt zijn eigen conventiebureau op, naar het voorbeeld van andere Belgische en buitenlandse steden. Antwerp Convention Bureau (ACB) zal de stad mee op de kaart zetten als congresstad. Het bureau zal  een verbindende rol spelen tussen enerzijds internationale bedrijven en organisaties die een congres willen organiseren en anderzijds de hotels, locaties en andere lokale dienstverleners.

Antwerpen mee positioneren als congresstad 

Antwerp Convention Bureau (ACB) richt zich op binnen- en buitenlandse bedrijven en organisaties die van plan zijn om een congres, seminarie of meeting te organiseren in Antwerpen. 

Koen Kennis, schepen voor toerisme: “Onze bestemming heeft veel te bieden voor bedrijven en voor de meetingwereld. Antwerpen is niet alleen de tweede grootste havenstad van Europa en de tweede grootste petrochemische cluster ter wereld, de stad heeft bovendien een internationale uitstraling met haar Antwerpse mode, shopping en diamant. De komst van een nieuw congrescentrum naast het Centraal Station en op wandelafstand van het historische centrum is uiteraard een extra troef die we zullen uitspelen. Samen met onze toeristische partners en met het nieuwe Antwerp Convention Bureau staan we klaar om Antwerpen te vermarkten als dé uitgelezen meeting- en congresbestemming. In overleg met de betrokken spelers zetten we in op het werven van grote, (inter)nationale meerdaagse events en congressen.”

Toegangspoort

De organisatoren van een congres komen rechtstreeks bij ACB terecht, ofwel worden ze doorverwezen via Visit Antwerpen. Visit Antwerpen blijft inzetten op de nationale en internationale promotie van Antwerpen als congres- en meetingbestemming. Bovendien ondersteunt de stad Antwerp Convention Bureau bij de organisatie van stadsbrede, internationale meerdaagse congressen.  

ACB fungeert vervolgens als toegangspoort tot de verschillende lokale marktspelers. Het biedt organisatoren onafhankelijk, gratis advies en brengt hen in contact met locaties, hotels, luchtvaartmaatschappijen en andere dienstverleners die het best beantwoorden aan hun specifieke vereisten. Organisatoren kunnen daarna rechtstreeks contact opnemen met een leverancier of meteen een hotel boeken aan de beste tarieven via de booking desk op de website van ACB.

Didier Boehlen, voorzitter van Antwerp Hotel Association (AHA) en Antwerp Convention Bureau, is de drijvende kracht achter dit Antwerpse initiatief: “Er was een grote nood aan een onafhankelijk conventiebureau in Antwerpen waar internationale congresorganisatoren terecht kunnen voor concrete informatie op maat van hun project. Met Antwerp Convention Bureau kunnen we aan deze nood tegemoet komen door snel en professioneel te reageren. We zijn ervan overtuigd dat we samen met onze partners sterke projecten zullen realiseren.” 

Ondersteuning door leden en partners

Voor de opstart ontving Antwerp Convention Bureau een eenmalige financiële ondersteuning van stad Antwerpen. Vanaf  februari 2017 zal ACB autonoom functioneren op basis van lidgeld van hotels en venues die zich bij het conventiebureau  aansluiten. Belangrijke Antwerpse spelers zoals Crowne Plaza Hotel, Radisson Blu Astrid Hotel, Hotel Rubens, het Sportpaleis, Antwerp Expo en KMDA (eigenaar van Elisabeth Center Antwerp) zijn nu al aangesloten. 

Rudy Broeckaert, voorzitter KMDA: “Binnenkort heropenen we de Koningin Elisabethzaal als een concert- en congrescentrum met internationale allure in hartje Antwerpen. Het wordt een complex met de modernste faciliteiten en technische voorzieningen. We staan dan ook voor de volle 100 procent achter de opstart van een apart Antwerps conventiebureau, dat ons zal helpen om internationale congressen naar onze locatie en de stad te halen.”