Het laatste nieuws

Brouwerij De Koninck krijgt met ‘Black Smoke’ een permanent barbecuerestaurant met een grote bar en een dakterras op de zesde verdieping. Horecaduizendpoot Kasper Stuart, eerder al verantwoordelijk voor de Smokey Jo’s Garage in de Boomgaardstraat, slaat hiervoor de handen in elkaar met de Nederlandse wereldkampioen barbecuen Jord Althuizen.

Afgelopen zomer bevond de ‘Dirty South’ zich niet in de Verenigde Staten, maar in de Boomgaardstraat in Berchem. Bij de zomerbar Smokey Jo’s Garage kon je al kennis maken met een ‘American style’ grill. “De Smokey Jo’s Garage, die ik samen met Jord op poten zette, was zo’n succes, dat we daar een vervolg aan wilden breien”, aldus Kasper Stuart.

100 couverts

Op 4 november opent daarom ‘Black Smoke’, het nieuwe barbecuerestaurant van Kasper en Jord Althuizen in brouwerij De Koninck. Het wordt een groot etablissement, verspreid over drie verdiepingen: 100 plaatsen in de bar, 100 couverts in het restaurantgedeelte en 18 plaatsen aan de chef’s table. Het dakterras, dat in maart 2017 opengaat, kan 95 gasten herbergen. De inrichting wordt heel industrieel: geen daglicht maar wel betonnen plafonds, zwartgekalkte bakstenen muren, houten vloeren en veel metaal in het meubilair.

Low ‘n slow

Jord en Kasper gingen voor hun menukaart inspiratie opdoen in Amerika, het mekka van het ‘low ‘n slow barbecuen’. In twaalf dagen tijd aten ze tientallen reuzenporties vlees in meer dan 40 barbecuerestaurants, van Texas tot Kansas City. “Vergeet de ordinaire gegrilde worstjes of hamburgers, wij gaan voor het ‘heilige kwartet’”, zegt Jord. “Denk dan vooral aan spare ribs en pulled pork, 16 uur gegaard in een houtgestookte Amerikaanse smoker. Daarnaast gaan we ‘brisket’ of puntborst serveren, een heel gespierd borststuk van het rund, dat net tussen de voorpoten zit. Normaal heel stevig en taai, maar door het heel langzaam te garen, tot zo’n 12u aan een stuk, wordt het heerlijk mals en verschrikkelijk lekker. Ook gerookte kip en eigengemaakte worstjes met bier uit de brouwerij kunnen niet op de kaart ontbreken.”

Jord, die via zijn Amerikaanse echtgenote gebeten raakte door het BBQ-virus, heeft het zelf al druk met zijn eigen cateringbedrijf SmokeyGoodness en als jurylid in het Nederlandse tv programma Grillmasters. Hij gaat daarom niet zelf achter de smoker staan in Antwerpen, maar bedenkt wel alle recepturen, de smokers, de methodiek, kruiden en sauzen. “We hebben nu al wel anderhalf jaar tijd gehad om onze mensen op te leiden in Smokey Jo’s en hen alle kneepjes van het barbecuevak bij te brengen.”

Kersenhout

In de gelagzaal zal je bovendien ook het hout kunnen zien waarmee de smokers brandende worden gehouden: van appel- over kersen- tot eikenhout. “Elk soort hout geeft een aparte smaak en karakter aan het vlees”, zegt Kasper. Achter de bar zal Dries Botty, recent verkozen tot vierde beste bartender ter wereld, instaan voor topcocktails en een selectie van 8 tot 12 topbieren van het vat. Voor de architectuur tekenden de mensen van Not before Ten garant. Zij schetsten eerder al de interieurs van onder meer Balls & Glory, Summer Josephine’s, Brasserie Nero en dancing Noxx.

Bron: HLN.be

Bekijk deze klant ook op Eventonline:
http://www.eventonline.be/detail/verhuur-eventlocatie-in-antwerpen-antwerp-city-brewery-de-koninck/