Het laatste nieuws

Hou je van de natuur, van bergen en schitterende vergezichten? Hou je van een lekker zonnetje maar ben je toch geen echte zonneklopper of strandfanaat? Ben je bovendien een beetje sportief aangelegd en eigenaar van een stel stevige kuiten? Vind je dat een vleugje cultuur op vakantie best kan? Wel, dan is Mallorca, vooral in het voor-en najaar, gesneden koek voor je. Vis dus die stoere stappers vlug uit je overvolle schoenenrek, rij ze even door de waxstraat, stop vervolgens al je zorgen in je plunjezak en zet fluitend koers naar het grootste eiland van de Balearen in de Middellandse Zee. Je zult vlug merken dat hier alle troeven voorhanden zijn die garant staan voor een leuke wandelvakantie.

Het bekende en minder bekende gezicht van Mallorca

Dat Mallorca al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw een massabestemming is waar zon, zee en strand een populair trio vormen, weten zonaanbidders en waterratten al langer, maar dat het eiland zich de jongste tijd steeds meer ontpopt tot een paradijs voor fietsers en wandelaars is minder bekend. Toch is dit het streven van de Mallorcaanse toeristische overheden en van milieuorganisaties die duurzaamheid en respect voor tradities hoog in het vaandel geschreven hebben. Ze willen duidelijk af van het weinig flatterende imago waarmee bepaalde luidruchtige badplaatsen de media halen. Om de druk op landschap en milieu (15 miljoen toeristen per jaar) te verlichten en de toeristenaantallen beter te kunnen spreiden, trekken ze meer en meer de kaart van het ecologisch toerisme waarbij ze vooral mikken op de rustige wandelaar en fietser die op die manier ook het authentieke Mallorca leert kennen.

Calvià: wandelwegen te kust en te keur

Een goede uitvalsbasis voor een stevig potje wandelen is Calvià, een grote gemeente op een 15-tal km ten westen van hoofdstad Palma. Ze ligt aan de voet van de Serra de Tramuntana, een bergketen die zich nagenoeg langs de hele noordwestkust uitstrekt. Sinds 2011 prijkt deze Sierra op de Unescolijst van bijzonder waardevol erfgoed van de mensheid. De gemeente telt een 18-tal deelgemeenten waarvan sommige vlak aan zee liggen en andere in het gebergte. Wandelaars of hikers kunnen kiezen uit niet minder dan 10 uitgestippelde routes die in een handig mapje bij de toeristische diensten van de gemeente verkrijgbaar zijn. Traject, moeilijkheidsgraad, kaartje met hoogteverschillen, afstanden en belangrijke cultureel-historische wetenswaardigheden worden kort vermeld. De naamaanduidingen zijn in het Catalaans dat op Mallorca, naast het Mallorquín, een Catalaans dialect, overal gesproken wordt. Maar ook als je op een terras in je je beste vakantie-Spaans ‘dos cervezas por favor’ vraagt, is de kans klein dat de kelner met een paar cervela’s aan komt dragen.

Wandelen in de buurt van de Galatzó-berg

Ik koos voor nummer 9, een 6 km lange wandeling door een stuk ruige natuur. Die start aan de Finca Pública de Galatzó, een prachtige herenboerderij met enorm binnenhof, historische kapel en klokkentoren. De zaal met de olijfoliepersen met kanjers van molenstenen en de Jardín romantico zijn beslist een bezoek waard. Het landgoed is een bekend oriëntatiepunt van waaruit tal van wandelingen vertrekken of passeren. In het gebouw huist ook een natuureducatiecentrum van waaruit exploratietochten georganiseerd worden voor groepen en de plaatselijke scholen. Ook het groteroutepad GR 221 loopt hier voorbij. Pijnbomen, steeneiken, Aleppodennen, dwergpalmen, bospartijen en ruig maquis vormen, samen met een paar kleppers van bergen op de verre achtergrond, het magistrale decor. Het wandelpad is aangelegd in Pedra en sec, zogenaamde ‘droge stenen’, een oeroude techniek die ook gebruikt wordt bij de stenen muurtjes, opgetrokken zonder cement, die percelen afsluiten en beschutting bieden tegen de noordenwinden van over de bergen(‘transmontana’). Het keienpad loopt zachtjes omhoog terwijl twee machtige bergmassieven als goedmoedige loebassen het dal in de gaten lijken te houden. Achter die vaalgrijze joekels ligt dan de Puig de Galatzó zelf, de iconische berg ( 1026 m) waar de wandeling en veel lokale namen naar verwijzen. We slaan even een zijpad in dat bezaaid ligt met keien van enkele tonnen zwaar die een toornige bergreus uit een of andere legende wellicht naar hier geslingerd heeft. Enkele loslopende babygeitjes dartelen met hun mekkerende mama door het weelderige struikgewas en knabbelen driftig aan grassprieten en sappige twijgjes. Geuren van wilde tijm, rozemarijn, daslook en oregano prikkelen mijn neusgaten. Onderweg naar de hoogvlakte Ses Planes, – het eindpunt ligt op 460 m -, houd ik halt bij de aangeduide uitzichtpunten (miradores) met schitterend uitzicht op de vallei zelf. Ik passeer enkele relicten uit het voorvaderlijk erfgoed van het eiland zoals een kolenmeiler (sitjas), een constructie om houtskool te maken, watermolens, een afwateringskanaal en sierlijk aangelegde terrassen. Helemaal boven staat een boerderij en een waterreservoir (aljubet) dat zowel gebruikt werd als drenkplaats voor het vee als voor de bewatering van het akkerland. Al bij al een ontspannende en niet te moeilijke wandeling door een mooi natuurgebied dat je ook confronteert met het harde leven van eertijds en aspecten van een pre-industriële samenleving.

Flaneren door Palma de Mallorca

Door Palma flaneer je met flair. Dat is een fluitje van een cent want de stad straalt een en al charme uit. Onontkoombaar is de machtige kathedraal, la Seu genoemd, die naast het al even statige paleis van de Almudaina, hoog op de heuvel, de hele omgeving domineert. In het Almudaina, de voormalige residentie van de Moorse walis of gouverneurs van Mallorca, is de Spaanse koning Felipe VI geregeld te zien want hij houdt er kantoor als hij op zijn geliefde vakantie-eiland is. Vrouwlief Letizia en kinderen verblijven dan een eindje verderop in een van de zes kastelen die de koninklijke familie in Spanje bezit. Vanaf de 12 km lange prestigieuze wandelboulevard naast de zee, de Passeig Maritim, is het uitzicht op de twee gebouwen grandioos, zeker als een ondergaande zon de zachtgele zandsteen doet baden in een gouden gloed. Vanbinnen is het gotische godshuis ook niet mis, zeker niet wat de afmetingen betreft: 120 m lang, 55 m breed en 44 m hoog. En het interieur is ook niet alledaags: verschillende kunststijlen zijn met elkaar gecombineerd, van gotiek tot jugendstil. De inrichting van het koor waarvoor de Catalaanse architect en kunstenaar Antonio Gaudí tekende, lijkt me eerlijk gezegd toch wat bizar. Hetzelfde geldt ook in zekere mate voor de avant-gardekunstenaar Miquel Barcelò die in een zijkapel 300 m² keramiek in de wanden verwerkt heeft. Niet minder dan 400 jaar werd er aan deze kerk gebouwd. Maar dat is geschiedenis, net zoals de geschiedenis van de koningen van Mallorca die in 1229 de Balearen op de Arabieren veroverden en op hun beurt in 1349 door de koningen van Spanje verslagen werden. De namen van de Mallorcaanse koningen zoals als Jaume (Jacob) I, II, Sancho en Jaume III kom je hier en op het eiland dan ook overal tegen. In de buurt van de kathedraal is het ook leuk om rond te struinen. De vele terrassen zitten overvol, luxe winkels zijn er bij de vleet en hier en daar vind je prachtige huizen in modernistische stijl. Even buiten de stad op een zachtgele heuvel staat het Castell de Bellver, het voormalige koninklijke paleis van de koningen van Mallorca uit 1300 dat met zijn renaissancebogen en zijn cirkelvormige binnenplein erg Italiaans aandoet. Vanop de kantelen heb je een prachtig uitzicht op de Baai van Palma en de jacht-en vissershaven.

Llucmajor: wandel-en fietsparadijs

Ben je naast wandelaar ook een fervente fietser, dan moet je vanuit Palma even verder naar het zuidoosten. Daar ligt het provincieplaatsje Llucmajor, een rustig stadje (althans in de lente) dat in de Mallorcaanse geschiedenis bekend staat als plaats waar de laatste koning van Mallorca, Jaume III, in 1349 verslagen werd. Het ruime marktplein kan prat gaan op een niet onaardig aantal mooie huizen (eerder eclectische stijl) die de rijkdom van bepaalde handelaarsfamilies uit de leer-en schoenenindustrie uitbundig etaleren. Niet minder dan zes fiets- en twee mountainbikeroutes hebben ze hier uitgezet over een afstand van 400 km. De fietsbrochure met kaartjes en info, ook over fietsherstelpunten, stallingen, horecazaken en routebeschrijving, is erg handig. De trajecten zijn erg gevarieerd: zo kun je fietsen langs de steil afhellende kust en genieten van schitterende panorama’s of fietsen over veilige fietspaden langs uitgestrekte amandel-, johannesbroodboom- en vijgenplantages. Als je in januari of februari komt, is de roestrode aarde bedekt met een tapijt van maagdelijk witte bloesems van de amandelbomen. Op de vele caféterrassen op het marktplein is het te midden van groepjes fietstoeristen en eigen volk aangenaam toeven. Ook de kloostergang van het klooster Santa Bonaventura is een omwegje waard, net zoals een bezoek aan de Finca Son Mut waar een gedreven vijgenspecialist je onderhoudt over meer dan duizend vijgensoorten die hij op zijn domein cultiveert. Achteraf volgt dan een gesmaakte degustatie van vijgenbereidingen en likeuren van zoet tot heel pittig.

Praktisch deel

Erheen: met Transavia vanuit luchthaven Eindhoven. Goed twee uur (2.15 u.) vliegen op Palma. Vervolgens met autocar naar Peguera, deelgemeente van Calvià, een klein uurtje van de luchthaven verwijderd. Er zijn vier vluchten per week. www.transavia.com

Verblijf: Maritim-hotel Galatzò, viersterrenhotel van bekende Duitse keten aan de Costa de la Calma tussen Santa Ponça en Peguera. Prachtig gelegen op een heuvel met mooie uitzichten op de zee en de omringende witte villa’s in parkomgeving. Prima accommodatie. Gratis wifi en sauna. Voortreffelijke keuken en dito bediening. Mooie wijnkaart en lekker likeurtje (herbes) na. Vlak bij het hotel start een fiets-en wandelcircuit van Palma naar Andratx. www.maritim.com

Eten en drinken:

Palma: restaurant Celler Sa Premsa. Plaza Obispo Berenguer de Palou 8. Volks, authentiek restaurant in licht ouderwetse setting tussen grote wijnvaten; vergeelde affiches van beroemde stierenvechters en lange, bruine houten tafels. Uitgebreide kaart met typisch Mallorcaanse gerechten en budgetprijzen. Ongedwongen, wel nogal luidruchtig omwille van de drukte. Heel populair bij de locals. www.cellersapremsa.com

Calvià – Puerto Portals: restaurant OD Port Portals. Designhotel met eigentijdse aankleding in lichtbruin, warm hout, veel glas en mooie lichtinval. Vriendelijke bediening en verfijnde keuken. www.od-hotels.com

Info: www.visitcalvia.com met info over Hiking Calvià

www.llucmajor.org met info over wandel-en fietsroutes en www.sonmutnou.com

Misschien in extra kadertje: Het tweede Walking Event op Mallorca vindt plaats volgend event 6 tot 9 april 2017. www.mallorcawalkingevent.com

Deze reportage kwam tot stand met medewerking van de organisatoren van deze vierdaagse wandeling: de Koninklijke Nederlandse Wandelbond (www.kwbn.nl ), de reisorganisator oad (www.oad.nl ), de hotelketen Maritim (www.maritim.com ), de gemeente Calviá en de lokale reisorganisator Galben (www.galbentb.com ).

Bron: HLN.BE