Het laatste nieuws

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) kondigen gezamenlijk aan dat ze de brede evenementensector en meer bepaald de festivalsector financieel extra gaan ondersteunen. Minister Crevits trekt 50 miljoen euro extra aan terugbetaalbare voorschotten uit voor professionele organisatoren. Minister Demir maakt 10 miljoen euro steun vrij waarmee organisatoren hun events coronaproof kunnen voorbereiden.

Na de gemiste festivalzomer van vorig jaar willen Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) dit jaar een herhaling vermijden. Daarom kondigen ze gezamenlijk financiële steunmaatregelen aan voor de brede evenementensector, en met name de festivalsector. “Alles wat veilig kan doorgaan, moet veilig kunnen doorgaan” zeggen beide ministers.

Alles wat veilig kan doorgaan, moet veilig kunnen doorgaan.

10 miljoen

Op vraag van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir maakt de Vlaamse regering 10 miljoen euro vrij om de vele festivals in Vlaanderen aan te sporen zich voor te bereiden op een nieuw feestseizoen, en met de coronacrisis in het achterhoofd daarvoor alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen. Die hulp zou vooral middelgrote en kleinere organisatoren ten goede moeten komen.

We willen alle types festivals ondersteunen, zowel kleinere als grotere.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA)

“We willen alle types festivals ondersteunen, zowel kleinere als grotere. Daarom werken we met verschillende schijven”, zegt minister Demir. “Kleinere events met een totaal kostenplaatje van minimaal 250.000 euro kunnen op die manier rekenen op een steun van maximaal 75.000 euro, waar grotere spelers met budgetten van minimaal 7,5 miljoen euro kunnen rekenen op een ondersteuning tot 500.000 euro.”

Onder welke omstandigheden deze zomer grote evenementen kunnen plaatsvinden, daarover wordt pas half maart een beslissing genomen in de Vlaamse regering. Welke veiligheidsvoorschriften in acht genomen zullen moeten worden hangt onder meer af van de voorzienbare vaccinatiegraad en het advies van virologen. Maar organisatoren kunnen dus nu al via EventFlanders financiële steun aanvragen om hun event coronaproof voor te bereiden.

50 miljoen

Deze steun kan (onder bepaalde voorwaarden) ook gecombineerd worden met de terugvorderbare voorschotten die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits via het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) in het leven riep. Daar trekt de minister nu 50 miljoen euro voor uit, en dat bedrag komt bovenop de 43 miljoen die ze al eerder had vrijgemaakt en waarvan ondertussen al 150 bedrijven gebruik hebben gemaakt.

Uit die enveloppe van 50 miljoen kunnen organisatoren van evenementen een – terugbetaalbaar – voorschot vragen, dit keer met een (verhoogd) plafond van 1,8 miljoen euro per onderneming. Deze oproep staat open voor festivals, maar ook voor alle andere soorten van events: productvoorstellingen van bedrijven, sportevenementen, culturele voorstellingen of vakbeurzen. Uiteraard moeten de events aan de op dat moment geldende maatregelen voldoen.

De minister hoopt daarbij ook op een onrechtstreeks effect: toeleveranciers en freelancers zullen dankzij deze maatregelen ook kunnen uitkijken naar nieuwe activiteiten en inkomsten.

Met het terugbetaalbaar voorschot voor de eventsector voorzien we in de nodige middelen om de motor in gang te krijgen. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V)

Minister Crevits: “Organisatoren van vakbeurzen, B2B-events, sport- en cultuurevents ondervinden een grote impact door de coronacrisis. Het is belangrijk om de volledige keten van ondernemingen in de eventsector in gang te trekken. Met het terugbetaalbaar voorschot voor de eventsector voorzien we in de nodige middelen om de motor in gang te krijgen en bieden we een verzekering op het risico om in onzekere tijden een evenement te organiseren.”

Herbekijk de journaalreportage over de steun van de Vlaamse regering: (lees daaronder verder)

“Flanders is a festival”

Vlaanderen staat internationaal bekend als festivalregio. Jaarlijks worden meer dan 280 festivals georganiseerd, het ene al wat groter dan het andere. Samen zijn ze goed voor meer dan 5 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. De festivalsector is goed voor een omzet van 1 miljard euro, of ruim een kwart van de brede eventsector.

Er is het economische aspect natuurlijk, maar ook en vooral het sociale: we snakken immers allemaal naar opnieuw samen veilig en onbezonnen feest vieren. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA)

“Vlaanderen heeft de beste festivals in heel Europa”, zegt minister Demir. “Van grote massamanifestaties tot de intiemere niche-evenementen, het is in ieders belang dat de festivalzomer van 2021 op de best mogelijke manier kan doorgaan, voor organisatoren, voor bezoekers en voor de rest van Vlaanderen.”

“Er is het economische aspect natuurlijk, maar ook en vooral het sociale: we snakken immers allemaal naar opnieuw samen veilig en onbezonnen feest vieren. Ik zie het dan ook als onze taak om hen met gerichte steun te helpen om de coronacrisis het hoofd te bieden.”

Festivalorganisatoren die steun wensen kunnen vanaf 15 maart bij de Vlaamse overheid projecten indienen die dan beoordeeld zullen worden.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/09/vlaams-ministers-crevits-en-demir-steunen-festivals-met-50-miljo/

Auteur: Flip Feyten voor vrt NWS

Foto: © Nathan Dobbelaere/Cutting Edge