Het laatste nieuws

Dit jaar wordt de nationale feestdag een hoogmis voor liefhebbers van langeafstandswandelingen. Op zondag 21 juli vindt het vijfde Flanders Trails-evenement van 2024 plaats. Voor de allereerste keer gebeurt dat in … Belgisch- en Nederlands-Limburg. De Trans Limburg Trail wordt een sportieve ervaring om nooit te vergeten, langs de mooiste landschappen en meest indrukwekkende kastelen van beide Limburgen. Er zijn drie verschillende afstanden, zodat iedereen op zijn of haar niveau en tempo de regio ten volle kan beleven.

Wie kiest voor de 65 km vertrekt aan het Kasteel van Hoensbroek, een van de imposantste kastelen van Nederland. De start van de 35 km bevindt zich in het charmante grensdorpje Kanne nabij Maastricht, in de schaduw van het statige Château Neercanne. Beide trajecten leiden letterlijk en figuurlijk naar een volgend hoogtepunt: de Landcommanderij Alden Biesen, het grootste kastelencomplex tussen Loire en Rijn. Voor wie het wat minder mag zijn, is er De Zondag route van 15 km in de omgeving van Alden Biesen.

Schepen van sport Peter Thijs: “Bilzen is een sportieve stad. We vinden het belangrijk dat mensen kunnen kennismaken met diverse sporttakken. Langeafstandswandelen wordt steeds populairder. Daarom organiseren de stad en Wandelsport Vlaanderen deze Trans Limburg Trail. We mikken op wandelaars uit heel Vlaanderen en Zuid-Nederland. Of je nu een doorwinterd stapper bent of eerder een recreatieve: er zijn afstanden voor iedereen.”

De ingrediënten onderweg zijn telkens dezelfde: ongerepte natuurgebieden, glooiende landschappen en prachtig historisch erfgoed.

Neem nu het langste traject van 65 km. Jordy Clemens, wethouder erfgoed en cultuur: “Kasteel Hoensbroek is de ideale uitvalsbasis voor deze bijzondere afstandswandeling. In 2022 werden wij door een vakjury tot allermooiste kasteel van Nederland verkozen. Je bent meteen in de stemming. Van hieruit is het onafgebroken genieten van adembenemende vergezichten, de typische Zuid-Limburgse heuvels, groene dalen en veel verborgen moois. De Trans Limburg Trail laat je op alle vlakken proeven van de gulheid van deze regio.”

Via het Geuldal en het bourgondische Valkenburg gaat het richting Maastricht, een van de absolute trekpleisters van de Euregio. Na de befaamde Sint-Pietersberg doemen Kanne en Château Neercanne op, het startpunt van de 35 km. Aan de andere kant van het Albertkanaal wacht Haspengouw, een van de meest geliefde streken in Vlaanderen. Uiteraard kan het roemruchte wijnkasteel van Genoels-Elderen niet ontbreken. Wat verderop, in ’s Herenelderen zorgen de Sint-Stefanuskerk, het waterkasteel van Renesse en de kasteelhoeve voor een collectieve zucht van bewondering. Tot slot vormt natuurgebied Molenbeemden het perfecte decor naar de finish op de binnenkoer in de Landcommanderij Alden Biesen.

Patrick Cornelissen, algemeen directeur Landcommanderij Alden Biesen: “We zijn verheugd om met Alden Biesen mee aan de basis te liggen van dit nieuwe sportieve evenement, dat twee van de mooiste kasteeldomeinen uit Belgisch- en Nederlands-Limburg met elkaar verbindt. Met dit initiatief blazen we een historisch aspect van de Landcommanderij nieuw leven in: Alden Biesen was namelijk eeuwenlang een belangrijke stopplaats voor pelgrims.”

De Zondag route

Voor wie het liever wat rustiger houdt, is er deze gezinswandeling van 15 km langs beekvalleien, hoge wegen en boomgaarden. Een ideale manier om Haspengouw te (her)ontdekken, de sfeer van de Trans Limburg Trail op te snuiven én de langeafstandswandelaars een symbolisch duwtje in de rug te geven. Starten kan in de Landcommanderij Alden Biesen tussen 10.30 en 13 uur.

Stefaan Bailleur, Wandelsport Vlaanderen: “In het hart van Vlaanderen, waar de natuur haar ongerepte schoonheid tentoonspreidt, kondigt Wandelsport Vlaanderen vzw met trots de Flanders Trails 2024 aan. Dit initiatief, dat zich richt op langeafstandswandelaars, heeft in slechts twee jaar tijd een indrukwekkende groei in populariteit doorgemaakt. De Flanders Trails, bekend om hun uitdagende en avontuurlijke karakter, zijn niet alleen een trekpleister voor ervaren wandelaars maar weten ook een jonger publiek te boeien. We zijn verheugd om in samenwerking met de stad Bilzen en de Landcommanderij Alden Biesen de Trans Limburg Trail voor het eerst toe te voegen aan het selecte kransje van Flanders Trails-organisaties.” 

Info en inschrijvingen: www.translimburgtrail.be

Contact

Landcommanderij Alden Biesen
Kevin Slechten – marketing en communicatieverantwoordelijke
089 51 93 43
Kevin.slechten@vlaanderen.be

Stad Bilzen
Dienst MarCom
089 39 77 39
marcom@bilzen.be

Een inspirerend kasteeldomein in combinatie met moderne faciliteiten – Landcommanderij Alden Biesen