Mallorca 312: de mooiste Gran Fondo van Europa

Xisco Lliteras is de bezieler en tevens directeur van ‘Mallorca 312’. Sinds vorig jaar heb ik hem beter leren kennen en de man heeft enorm veel passie voor zijn eigen event. Net zoals mezelf, doet hij zaken vanuit het hart en dit voel je bij elk klein detail.

Is dit dan de reden waarom Mallorca 312 de mooiste Gran Fondo van Europa is? Ja, maar dat niet alleen … Mallorca 312 is een fietsevent dat leeft, 365 dagen lang. Mede dankzij de sociale media leef je er als deelnemer een heel jaar naar toe. Vanuit heel de wereld zie je trouwens het ganse jaar posts over het event.

Dat is echter niet het enige dat dit event zo uniek maakt. Een aantal andere factoren spelen uiteraard mee: een gesloten parcours, de lokale bevolking die tot de laatste snik met ‘Vamos, Vamos, Vamos’ de renners luidkeels aanmoedigen … of de kinderen van Mallorca die je overal tijdens de bevoorradingen ondersteunen om snel je drank of je eten aan te reiken.

Ik heb een serieuze boon voor Mallorca en in 2015 heb ik er dan ook mijn hart aan verloren. Sinds 2017 neem ik als fervente fietser bijgevolg elk jaar deel aan deze prachtige Gran Fondo. Het zit eigenlijk zo, ben je een echte fiets aficionado en is klimmen je passie? Zet dan Mallorca 312 alvast op je bucket list!

Voor mij is Mallorca 312 dan ook het mooiste cycling event dat er bestaat. Hoog tijd dus om met de bezieler een praatje te maken over zijn ‘kind’.

Editie 2019 telde 8.000 deelnemers. “Het evenement was in amper zes dagen uitverkocht”, vertelt Xisco Lliteras. “We zullen echter het aantal deelnemers alleen maar verhogen als we ervan overtuigd zijn dat we al onze fietsers dezelfde sfeer en kwaliteit kunnen bieden. Dat zal echter nog niet voor 2020 zijn. We blijven voorlopig maximaal 8.000 fietsers toelaten.”

Ook vedetten van weleer keren steeds terug om de Mallorca 312 te fietsen. “Het was weer een waar genoegen om opnieuw coryfeeën zoals Indurain, Freire, Pereiro, Sean Kelly te mogen verwelkomen. En deze editie Alberto Contador voor de eerste keer!”

Dit jaar werd het 10-jarig jubileum van de race gevierd. “Om ons jubileum te huldigen, hebben we een boek, geschreven door Pedro Horrillo, uitgegeven. Toch wel iets heel bijzonders voor ons. Als we terugblikken op die tien jaar, realiseren we ons hoeveel we hebben geleerd dankzij de feedback van de administratie, sponsors en deelnemers. Bovendien waarderen we uiteraard de steun van de ganse fietsgemeenschap, onze deelnemers!”

Wat ligt dan aan de basis van het succes van Mallorca 312? “Er is geen specifiek antwoord”, oordeelt de organisator van het event. “Mallorca is op zijn best in de lente, Playa de Muro heeft hotels die echt goed zijn voorbereid op het hosten van fietsers, de wegen, de Tramuntana, Artá ​​… En een zeer betrokken team dat hard werkt om de deelnemers de beste ervaring te bezorgen.”

Een gans jaar wordt trouwens aan de voorbereiding gewerkt met een team van zes personen. “De maand voorafgaand aan de race groeit het team naar zo’n 850 mensen die op de dag van het evenement aan het werk zijn.”

De economische impact van de race is dan ook enorm. “Ik schat dat deze editie ongeveer de vorige zal benaderen. Dat betekent 9 miljoen euro aan lokale economische impact voor een eendaags evenement. Niet slecht”, stelt Xisco Lliteras.

312 verwijst naar het aantal kilometers van de oorspronkelijke route. De volledige ronde van het eiland. “We veranderden de route, maar behielden evenwel het aantal kilometers. Ondertussen is 312 uitgegroeid tot een heus merk en een andere manier om een ‘wedstrijd’ te beleven, met name in alle camaraderie en in de beste sfeer.”

De meeste fietsers die deelnemen aan de race komen uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk, daarna volgt Duitsland, Ierland en België. In totaal kwamen de deelnemers van deze editie uit 57 verschillende landen van de vijf continenten.

Ondertussen is de datum voor editie 2020 reeds gekend: 25 april. Ik zal er staan! En jij?

Erik Wood