Het laatste nieuws

Jeroen Van de Velde startte zijn carrière bij Bevas Events in augustus 2007, zo’n twaalf jaar geleden. Hij begon helemaal onderaan de ladder als magazijnier en groeide zo verder door naar eventmanager. Ondertussen is hij klaar voor de volgende stap. Erik Wood, CEO van Eventonline, had een gesprek met hem over de toekomst en zijn visie op de eventsector.

“Er gaan wat zaken veranderen naar de toekomst toe. In onze sector moet je immers blijven vooruitdenken. Doorheen de jaren ben gegroeid van een ondersteunende functie naar een leidinggevende. Vanaf heden ga ik voor Bevas Events op de voorgrond treden voor alle zakelijke en commerciële activiteiten en ik kijk enorm uit om deze uitdaging aan te gaan”, stelt Jeroen Van de Velde. “Tot op heden was ik puur productioneel en creatief bezig met het samenstellen van evenementen. Nu ga ik tevens het commerciële luik ter harte nemen en krijg ik meer beslissingsrecht van zaakvoerder Patrick Vermaerke. Voor mij is dit een stap vooruit zetten. In de afgelopen twaalf jaar heb ik toch een heel parcours doorlopen van magazijnier tot eventmanager. De tijd was rijp om andere capaciteiten te gaan ontplooien. Patrick wil zijn bedrijf nog verder doen groeien vandaar ook dat hij de top doet verjongen en mij naar voren schuift.”

Synergie moet

Toen Jeroen Van de Velde onlangs aanwezig was op de BEA World Awards in Portugal viel hem iets op. “Ik heb gemerkt dat we internationaal toch wat achterlopen. Niet op het gebied van creativiteit, zeker niet. Eerder inzake de omvang van de budgetten. Er zaten daar heel goede Belgische cases tussen, maar als ik kijk naar het buitenland welke budgetten daar worden vrijgemaakt voor evenementen, da’s gewoonweg gigantisch. Ik heb tevens het gevoel dat in onze sector alle grote evenementkantoren een beetje op een eiland leven. Zeer beschermend in onze cocon over wat we doen en wie we zijn. Ik heb daar met collega’s uit de sector op de BEA World Awards over gesproken en ik merk toch dat bij de jongere collega’s er een ander gevoel heerst en dat we meer moeten samen gaan doen. Meer synergie. Er is een ACC Belgium dat volgens mij goed werk levert en de belangen van onze sector zeker vertegenwoordigt, maar ik denk ook dat het heel moeilijk is om vanuit het ACC te zorgen dat er meer wordt samengewerkt. Het is aan de eigenaars van de evenementkantoren om een ‘mind shift’ te maken. In plaats van die protectionistische opstelling zouden we elkaar beter wat meer gunnen. Het gunnen naar andere kantoren toe moet veranderen. Het is duidelijk dat we opzien tegen een achterstand. Als we daar samen aan werken, kunnen we dat veranderen”, vindt Jeroen Van de Velde.

“Neem bijvoorbeeld Nederland. Onze Noorderburen hebben op de BEA World Awards heel wat prijzen gepakt. Als ik dan zie hoe die Nederlandse kliek van Eventkantoren zo sterk aan elkaar hing en voor elkaar ging supporteren in de zaal, dan had ik het wel begrepen.”

Opleiding eventmanagement

Voor Jeroen Van de Velde kan de opleiding eventmanagement anders. “Eventmanagement wordt een steeds populairdere studierichting. We moeten daarom veel meer inzetten op het begeleiden van deze jonge eventmanagers”, vindt de ervaren eventmanager. “De vraag die we ons moeten stellen, is of die studiekeuze om de juiste redenen gebeurt. Vòòr hun studiekeuze zouden aspirant-eventmanagers een duidelijk beeld moeten hebben van wat de eventsector allemaal inhoudt. Het is een zware sector met nachtelijke uren, net zoals de horeca. Werken op momenten wanneer alle andere mensen aan het feesten zijn. Het heeft een impact op je sociaal leven, op je gezinsleven. Ik denk dat jongeren zich daar veel meer bewust van dienen te zijn vooraleer ze die studies aanvatten. We merken aan de juniorprofielen die we aantrekken, dat ze wel gedreven zijn, maar niet meer gepassioneerd. Het probleem zit tevens in de opleiding vind ik. Studenten eventmanagement moeten veel meer voeling krijgen met het echte werk. Op onze evenementen creëren wij zoveel mogelijk beleving om eruit te springen. Ik heb het gevoel dat de jongeren die afstuderen totaal geen notie hebben van hoe bijvoorbeeld belichting werkt. Ze worden perfect voorbereid inzake talenkennis, administratie e.d., maar technische knowhow ontbreekt. Onze sector verandert zo snel. Lessenpakketten zouden ook moeten volgen. Eigenlijk zou onderwijs moeten vooroplopen en anticiperen. Nu holt dat achterop.”

Ook de sector moet toegankelijker worden. “Als sector moeten we die jongeren meer de kans geven aanwezig te laten zijn op events zodat ze ervaring opdoen en kunnen beslissen of ze in de sector thuishoren. Ze moeten creatief gestimuleerd blijven en alle mogelijkheden zien. Misschien moet de sector maar zelf naar de scholen toe die impuls geven”, aldus nog de event manager.

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Organisatie van bedrijfsevenementen – Bevas Events