Hoe positief blijven tot bijzondere momenten kan leiden: #mercivanuitmijnkot, the making of – Door Geert Vanoverschelde, CEO at Sylvester TV. Video. Events.

Vrijdag 13 maart 2020 – Bijgelovig ben ik totaal niet, maar op die symbolische dag werd het wel duidelijk dat dat lelijke Coronavirus ons heel veel pijn zou doen. Van alle events in het voorjaar, elf in totaal, schoot niet veel meer over. De dikke helft volledig geannuleerd, hier en daar een voorzichtig uitstel onder voorbehoud. Zelfs enkele videoprojecten waren geannuleerd, zoals een after movie, tja… Het werd een onrustig weekend, met een eerste becijfering van de schade, bijstelling van prognoses, noodzakelijke maatregelen in kaart brengen…

Ik had op vrijdag al een invite gestuurd om op maandagvoormiddag (nog een laatste keer en met de nodig social distancing natuurlijk) een voltallige personeelsmeeting bijeen te roepen, én een meeting over onze communicatie. Ondanks al het onheil, wou ik zeker niet dat we ons met Sylvester zouden laten verlammen. “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.” (Dank u, Leonard.)

Maandag 16 maart 2020 – Eerst een meeting met alle Sylvesterianen om transparant te zijn voor iedereen welke schade Corona aan het veroorzaken was, en welke maatregelen (waaronder technische werkloosheid) we zouden genoodzaakt zijn in te roepen. Motto: schade beperken, vooruit blijven kijken, positief naar buiten blijven komen.

Daarna kwam de meeting omtrent het positief naar buiten komen, opgevat als een brainstorm. Een van onze Sylvesterianen had een anonieme oproep gezien om een wit laken uit te hangen als steun voor de zorgverleners, iemand anders stelde voor een positieve video te maken.

Een paar uur later, na een verdere brainstorm, lag een concept #mercivanuitmijnkot op tafel. Door een bundeling van onze video- en eventexpertise, en beroep doend op ons netwerk aan bekende Vlamingen, zouden we de anonieme oproep ondersteunen om met gans Vlaanderen samen op vrijdag 20 maart om klokslag 12 u. zorgverleners een hart onder de riem steken voor hun harde werk in deze moeilijke corona-tijden. Ik merkte dat er de juiste spirit was om deze actie te doen, en gaf groen licht. We zouden wel zien waar we zouden landen…. Eerst nagaan of de BV’s bereid zouden zijn mee te werken. Ons netwerk werd opgestart, alle Sylvesterianen contacteerden de BV’s met wie ze in contact stonden.

Op dindagochtend was al duidelijk dat de respons van bekende Vlamingen groot was, en in de loop van de dag werd die zelfs zo groot dat we niet één oproepvideo maar twee versies konden maken. De homemadefilmpjes stroomden binnen en de montages werden koortsachtig in elkaar gezet. Woensdagavond om 17 u. zoals gepland lanceerden we de oproep, schakelden we al onze persrelaties in en lanceerden de oproepvideo’s op onze sociale media. Al snel pikten de eerste media onze oproep op, en andere kranten, tijdschriften en radiozenders sloten zich aan. Donderdagnamiddag sprongen ook de tv-zenders op de kar, en sindsdien was de wittelakenactie #mercivanuitmijnkot volop ‘in the picture’. Op onze Sylvester-whatsappgroep groeide het enthousiasme met de minuut omwille van de uitbundige medewerking. Dit hadden we nooit durven denken.

Vrijdag 20 maart 2020 – Onze #mercivanuitmijnkot-mailbox zat ‘s ochtends vol met foto’s en filmpjes ingestuurd door talloze gezinnen. Kinderen en ouders over heel Vlaanderen waren volop aan de slag gegaan om hun wit laken zo creatief mogelijk in te vullen, klaar om tegen twaalf uur ‘s middags uit te hangen. Er bleek een massale steunactie op handen.

 Klokslag twaalf uur, in elke straat in Vlaanderen kon je witte lakens zien uithangen: uit vensters en aan balkons, over hekkens en hagen. Met ‘dank u’, ‘hou moed’ en hartjes en tekeningen er op. Er barstte een groot applaus los voor alle zorgverleners en bij uitbreiding voor alle mensen die in deze barre corona-tijden voor ons het beste van zichzelf geven.

We hadden sowieso al afgesproken om ook een verslag te maken over de actie met daarin de mooiste en treffendste witte lakens en applausmomenten. Uit de honderden inzendingen was het moeilijk kiezen: kill your darlings dus. 

Wat een bizarre en bevreemdende week: van de ene kant alle Corona-ellende voor projecten en werknemers van Sylvester (om nog te zwijgen van de wereld in zijn geheel), van de andere kant een enorm enthousiasme door wat we mee gerealiseerd hadden. Tenminste: we hadden ons voorgenomen positief naar buiten te komen, daar waren we dan toch wel een beetje in geslaagd. Dat de zorgverleners er heel veel deugd aan mogen beleven.

Een bijzonder moment van ‘That’s how the light gets in’?

Rest me nu te blijven oproepen om in je kot te blijven, afstand en moed te houden, de instructies van Marc en Steven op te volgen (www.info-coronavirus) en goed voor elkaar te zorgen. Zo helpen we onze zorgverleners nog het meest.

Voor wie de oproepvideo’s en actieverslag nog wil herbekijken:

Oproepvideo1: 
https://vimeo.com/398567326/223728c314 

Oproepvideo2:
https://vimeo.com/398769413/fd7ae08c15 

Actieverslag 20 maart:
https://vimeo.com/399184838/f92569a9b2

Evenementenkantoor in Vlaams-Brabant – Sylvester Events