Exit fases Corona Lockdown: werd de beurzensector vergeten?

Sinds enkele weken is een geleidelijke heropstart van de economie merkbaar. Eerst de industrie. Een week later de winkels. Nu de contactberoepen. En een eerstvolgende aankondiging van eventuele nieuwe versoepelingen is ten vroegste voorzien voor 3 juni.

“Alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve events zijn verboden tot 30 juni,” sprak eerste minister Wilmès op de persconferentie na de laatste Veiligheidsraad.

Eerder was het doek al gevallen over massa-events à la Tomorrowland, Rock Werchter of voetbalwedstrijden, en dat tot zeker 31 augustus.

En dat is het nu net … Beurzen zijn helemaal geen massa-events! Beurzen maken dan wel deel uit van de veel bredere eventsector samen met concerten, corporate events, congressen, personeelsfeesten, teambuildings, festivals, seminars en privéfeesten, zoals huwelijken of babyborrels, … toch zijn ze anders. Die eventsector mag dan wel zeer gefragmenteerd en piramidaal georganiseerd zijn (waarmee wordt bedoeld dat achter een eventbureau heel veel andere toeleveranciers zitten, die op hun beurt weer met zelfstandigen in bijberoep en freelancers naast vast ingeschreven personeel kunnen werken), zo is dit ook het geval bij de beurzensector.

Bij massa-events denkt men spontaan aan de boven reeds aangehaalde festivals, grote concerten, tot de nok gevulde Boudewijnstadia tijdens Memorials of memorabele voetbalmatchen. Terecht. Beurzen zijn echter geen massa-events.

De beurzensector legt zichzelf – met het oog op een heropstart vanaf het najaar (want het voorjaar en de zomer zijn sowieso verloren) – strikte veiligheidsmaatregelen op. Temperatuurscan, ontsmetting met alcoholgel en handen wassen bij het binnentreden. Een aparte in- en uitgang. Mondmaskers zowel voor exposant als bezoeker. Een verplicht te volgen éénrichtingsverkeer binnen de hal om bezoekers zo weinig mogelijk elkaar te laten kruisen. Gangen van minimaal 4 m breed (een ruime anderhalve meter dus naast, voor en achter). Bij Brussels Expo wordt zelfs geïnvesteerd in bacteriedodende UV-C technologie. Catering gebeurt enkel met voorverpakte producten die je enkel cashless kan betalen. Tickets worden enkel online gekocht. Dus geen cash geldtransacties, maar ook traceerbaarheid van aanwezigen. Organisatoren zijn bereid om met timeslots te werken van gemiddeld 4 uren (4 is immers de gemiddelde duur van een beursbezoek). Permanente monitoring van hoeveel bezoekers op dat moment binnen zijn. De regel van 1 persoon per 10 m² kan ook hier de norm zijn.

De beurzensector kan dit technisch en logistiek allemaal aan én is hier toe bereid zolang er van COVID-19 sprake is.

Een beurs organiseer je echter niet van vandaag op morgen. Daar kruipt veel voorbereidend werk in: exposanten prospecteren, bezoekers- en mediacampagnes lanceren, logistiek alles voorbereiden, … Als de zwaar getroffen horeca op zondag groen licht krijgt om open te gaan, hebben ze bij wijze van spreken op maandag reeds volk en inkomsten. Niet zo bij beurzen.

De beurzensector heeft minstens 3 maanden voorbereidingstijd nodig. En aangezien deze sector graag begin september de business wil heropstarten, moet de beurzensector dus begin juni groen licht krijgen. Elke dag zonder duidelijk perspectief, regent het annulaties. Een beurs annuleren die in oktober door gaat, is vandaag een annulatie in het ijle.

Beurzen zijn echter ook katalysatoren van de economie, zowel voor industrie, maar vooral voor KMO’s. Ze genereren omzet, zowel bij bestaande klanten als bij nieuwe prospecten. Ze geven de economie m.a.w. een boost. Dat is van oudsher zo, dat zal nu niet anders zijn.

De sector beseft dat er bij de heropstart minder bezoekers zullen zijn. De onzekerheid rond eventuele besmetting knaagt, bij iedereen. Sommigen zullen er meteen opnieuw staan. Anderen zullen dan weer enkel komen als alle veiligheidsmaatregelen genomen zijn, nog enkelen pas als er een vaccin is.

In Duitsland – beurzenland bij uitstek – kennen ze maar al te goed de kracht van beurzen. Wellicht daarom krijgen ze daar groen licht om vanaf 30 mei in bepaalde Länder opnieuw door te gaan. Idem zo in Nederland en Engeland.

En dan gaan er stemmen op dat het ‘nieuwe normaal’ – het door Peter Hinssen gelanceerd begrip dat nu door allerhande experten gemakshalve de post COVID-periode dekt – er een zal zijn van virtuele beurzen. Hybride events (een combinatie van fysieke en virtuele aanwezigheid) zullen er zeker zijn in de toekomst. Echter, het DNA van beurzen: het beroeren van de zintuigen en het face-to-face direct contact, kan nooit worden vervangen door een compleet virtuele beurs. Dat is als de cichorei in oorlogstijd; lekker voor even, maar Ersatz bij gebrek aan echte koffie.

Je leest het dus goed: Beurzen geven onze economie een broodnodige boost – zelfs al zullen er misschien in eerste instantie minder bezoekers komen – en zijn bereid tot autoregulerende veiligheidsmaatregelen. Tot op heden ontbreekt echter het groene licht van de overheid om de sector in het najaar opnieuw te kunnen opstarten. Terwijl de tijd dringt om het najaar te redden.

Ook deze sector heeft perspectief nodig. Ook de organisatoren van deze beurzen hebben nood aan hoop. Zijn ze de beurzensector gewoon vergeten op de laatste Veiligheidsraad? Hadden ze dat papiertje niet meegenomen naar de persconferentie. En wachten ze nu tot die van 3 juni om dat verlossend uitzicht te geven? Wie weet …

Geert Maes
General Manager Fairs & Events Brussels Expo

Eventlocatie Heizel – Brussels Expo