Aan de rand van de stad, in een prachtige groenoase staat een statisch eeuwenoud kasteel te pronken: het Middelheimkasteel. De allereerste vermelding van ‘een stede geheten Middelheim’ dateert uit 1342. Vanaf de zestiende eeuw wordt het Middelheimkasteel de favoriete zomerresidentie van vooraanstaande Antwerpse families. Het kasteel wordt in de 18de eeuw gerenoveerd in Lodewijk XIV-stijl. Vervolgens koopt het Antwerpse stadsbestuur in 1910 het domein om het tegen verkaveling te beschermen. Op voorstel van burgemeester Lode Craeybeckx wordt in 1950 besloten om er een permanent openluchtmuseum op te richten.

Museumcafé Mika fungeert als kloppend hart van het Middelheimmuseum en heeft zijn intrek genomen op het gelijkvloers van het volledig gerenoveerde Middelheimkasteel. Bezoekers van het openluchtmuseum en wandelaars van het aangrenzende park vinden er een authentieke foyer met zomerterras waar ze terecht kunnen voor een hartige hap, een verfrissend drankje of een stevige borrel.

Events
Buiten de openingsuren van het museum kan deze unieke locatie worden afgehuurd door bedrijven en particulieren. Immers, als uniek decor voor allerlei events, zoals bijvoorbeeld recepties, bruiloften, bedrijfsevenementen of gewoon een feest, staat het Middelheimkasteel steeds borg voor de sfeervolle achtergrond van een geslaagd evenement.

Technische details
Het pand heeft een oppervlakte van 250 m2 en beschikt over een bar en terras. Er is tevens voldoende parkeergelegenheid en de venue is uitgerust met Wi-Fi.

Museumcafé
Mika wordt beheerd door Museumcafé, dat tevens Pixel en SMAK café onder zijn hoede heeft. Deze unieke locaties, op het gelijkvloers van het kasteel in het Middelheimpark in Wilrijk, in het FOMU op het Antwerpse Zuid en vlakbij het Citadelpark in het Gentse SMAK lenen zich perfect voor diverse evenementen, en zijn hiervoor doorlopend beschikbaar buiten de openingsuren van de musea.