Het laatste nieuws

Afgelopen woensdag was het een beetje ‘D-Day’ in Oostende. Immers, die dag lanceerde het lokaal bestuur van de Koninginnebadstad een gratis reservatiesysteem voor haar drie drukste stranden ter hoogte van het stadscentrum. M.a.w., wie op één van die drie standen zijn of haar handdoek wenste neer te vleien, diende dus eerst een plekje online te boeken teneinde het aantal strandgangers te spreiden. Leden van het zgn. Zomerteam, zeg maar de stewards op de dijk en in winkelstraten die bezoekers wegwijs maken, hielden met scanners de wacht aan de verschillende toegangen naar het strand.

Geen boeking?

Wie geen boeking had of niet op de hoogte was van het reserveringssysteem, zoals de bijvoorbeeld de buitenlandse toeristen, hoefde niet te panikeren. Wie zich niet vooraf heeft aangemeld, kan toch nog op het strand. De stewards aan elke strandtoegang kunnen met hun scantoestel en badge nagaan of er al dan niet plaats is voor extra bezoekers. Bovendien moet je niet voor alle Oostendse stranden reserveren. Voorbij hotel Thermae Palace richting Middelkerke zijn alle stranden vrij te bezoeken, net als op Oosteroever.

Achterpoortje

Er is evenwel een achterpoortje om het reserveren te omzeilen. Zo moet je geen reservatie hebben om één van de strandbars te bezoeken. Vanuit zo’n etablissement kan je dan gewoon het strand oplopen zonder bijkomende controle. Bovendien is de afstand tussen de verschillende toegangen best groot. Wie ook maar een klein beetje lenig is, kan tussen die verschillende controleposten onder een balustrade glippen en het stand betreden. De basis van het aanmeldingssysteem en het idee erachter om volk te spreiden werkt behoorlijk goed, maar waterdicht is het evenwel niet.

Tevreden

Het reservatiesysteem zelf werkt dus technisch heel goed. De QR-codes kunnen vlot worden gescand waardoor een dagje strandplezier is verzekerd. Afgelopen zaterdag werden alvast 10.500 aanmeldingen genoteerd, waarvan er 7.000 daadwerkelijk hebben ingecheckt. De cijfers wijzigen echter continu. “De opzet van het idee is altijd geweest om het volk te spreiden. En dat lijkt ook te werken”, laat Margot Neyskens, kabinetschef van burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) in een eerste reactie in de krant Het Laatste Nieuws weten. “We zijn ons bewust van het feit dat bezoekers onderdoor kunnen kruipen of via een beach bar op het strand kunnen, maar dat is globaal bekeken een minderheid. De grote massa meldt zich nog altijd aan en dat is het belangrijkste. Ons Zomerteam en commandocentrum houden alles goed in de gaten, we schakelen ook een drone in om te spreiding van het volk op het strand gade te slaan.”

Volledige evenement ondersteuning – Total-e