Corona-crisis? Creatieve oplossingen steken de kop reeds op in MICE-sector

Elke tegenslag biedt toch ook weer een opportuniteit, zeker wanneer je het probleem soms vanuit een andere invalshoek bekijkt. Ook nu, in tijden van de Corona-crisis. “Corona is een bedreiging, maar tegelijkertijd ook een opportuniteit om als economie na te denken over duurzaamheid”, stelt Geert Debusschere van Ecco La Luna.

“We wensen een bijdrage te leveren aan de sector en aan bedrijven door iets aan te bieden aan hun medewerkers en werkten bijgevolg aan een totaaloplossing vanuit de bezorgdheid voor het sociaal isolement dat thuiswerken met zich kan meebrengen. Een motivatie enerzijds gesterkt tijdens de Corona-crisis, anderzijds ook voor na deze crisis. Wat hebben we geleerd? Kunnen we geen oplossing blijven aanbieden in de virtuele wereld waarbij mensen ZICH niet altijd persé moeten verplaatsen om samen iets te doen?”

Ook als we thuiswerken en ondertussen proberen de kinderen een leuke leerzame dag te bezorgen, blijft het meestal business as usual vindt Geert Debusschere. “De hele dag druk, mailtjes sturen, telefoons beantwoorden, alles omgooien, targets blijven halen,… veel lijkt er niet veranderd sinds COVID-19 in het land is. Er is maar één cruciaal verschil. We hebben niet meer de mogelijkheid om een babbeltje te slaan met onze collega’s. En laat dit nu net datgene zijn wat niet te onderschatten valt! Sinds we massaal thuiswerken, ligt sociaal isolement op de loer terwijl contact met collega’s juist noodzakelijk is als sociale buffer tegen stress! Er zijn zelfs experts die durven stellen dat een burn-out in het verlengde ligt van eenzaamheid op het werk. We vroegen ons dan ook luidop af: hoe kunnen wij helpen? Uit onze bezorgdheid voor het sociaal isolement van de werknemers van de bedrijven in deze tijden van de Corona-crisis en vanuit een motivationeel oogpunt zijn we dan gaan kijken wat we konden doen als hulp naar bedrijven toe. Met onze concepten hopen we een heel pak werknemers gemotiveerd, geïnspireerd en verbonden te houden, zonder dat ze hun veilige thuissituatie hoeven te verlaten.”

Gebruik makend van een interactieve app, is Ecco La Luna erin geslaagd om enkele concepten uit te werken en aan te bieden die vanop afstand én in team kunnen worden beleefd.

“Ondertussen hebben we een aantal concepten onder de noemer ‘Remote Team Building Series’ die we vanaf 1 april 2020 zullen aanbieden, zowel aan bedrijven als aan onze concullega’s in de sector,” aldus Geert Debusschere.

Als eerste is er ‘The Daily Kick-Off’, een soort van energizer, motivator voor de mensen die aan het thuiswerken zijn. “Het betreft een aantal opdrachten die ze via de app simultaan met hun collega’s kunnen uitvoeren, maar dan wel ieder individueel vanuit zijn home office. Dit spel duurt ongeveer dertig minuten. Nadien wordt een online presentatie gegenereerd met alle foto’s en video’s van de verschillende medewerkers. Perfect om van elkaar te leren maar ook om elkaar een hart onder de riem te steken. Je kan dat zien als een ‘one-shot’, maar het kan ook als een wekelijks, tweewekelijks of maandelijks herhalend event met telkens nieuwe opdrachten.”

Een tweede voorstel is ‘The Team Quiz’. “Deelnemers van het bedrijf melden zich aan in de app en in de conference call van thuis uit in een relaxte sfeer, met glaasje wijn of pintje bier erbij. We gaan bijgevolg een afterwork videoconferencing moment creëren waarbij iedereen met elkaar verbonden is en tevens met onze quizmaster die het geheel gaat faciliteren. de vragen woreden gesteld via de conference call en het antwoorden gebeurt via de app waarin de deelnmers ook elkaars score kunnen volgen. In plaats van in de bar of op restaurant beleeft nu iedereen vanuit thuis virtueel samen een leuk moment.”

Een derde voorstel is ‘The Virtual Away-Day’ om te testen hoe mensen als virtueel team kunnen samenwerken. Naar analogie met ‘The Team Quiz’ melden deelnemers zich aan via de app maar in dit concept worden in de app automatisch teams samengesteld. Daarna zetten de teamleden een eigen conference call op zodat ze met elkaar kunnen communiceren alvorens ze elk individueel gaan antwoorden op de vragen van de quizmaster. Bij eensgezindheid kunnen ze allen hetzelfde antwoord geven maar bij twijfel kunnen ze ervoor kiezen om op meerdere antwoorden te gokken. Via de app kunnen ze hun eigen scores volgen alsook die van de andere teams. 

Ook na de Corona-crisis gaan deze concepten zeker hun vruchten afwerpen. We gaan sowieso gedragsveranderingen waarnemen bij de mensen, zoals bijvoorbeeld de bereidheid om minder te reizen. De ‘Remote Team Building Series’ zijn dan een oplossing die we kunnen blijven aanbieden,” aldus Geert Debusschere. “Immers, wij willen home working ook na de Corona-crisis blijven stimuleren. Het verzacht het fileleed en is goed voor het klimaat. Meetings op afstand en virtuele teams zorgen voor minder verplaatsingen en minder burnouts door stress. Tegelijk zijn ook teambuildings op afstand mogelijk.” 

Multi-City-Games

“Eens de nodige lockdowns in verschillende landen opgeheven worden, kunnen onze ‘Multi-City’-events ook een oplossing bieden. Internationale reizen zullen misschien nog niet direct aan de orde zijn maar toch kunnen teams terug samenkomen om teamversterkende activiteiten te beleven. Gebruikers van ‘Multi-City’ kunnen vanuit verschillende plaatsen over de hele wereld deelnemen aan dezelfde activiteit. Heeft uw bedrijf bijvoorbeeld vestigingen met teams in Antwerpen, Luik, Brussel, Londen en Parijs, dan kunnen alle teams in hun respectievelijke stad blijven voor een ‘location-based’ schattenjacht in de buitenlucht of een ander binnenspel. Tijdens deze activiteit blijven ze evenwel verbonden met de andere ‘remote-teams’ via dezelfde applicatie,” aldus Geert Debusschere.

Ecco La Luna biedt dan ook een brede waaier van virtuele teambuildings aan, zowel outdoor (Street Olympics, Euro 2020 Kick-Off, City Explorer, Kraak de Code, Spy School), als indoor (Level Up, Murder Mystery, Spy School).

Ongetwijfeld een blijver.

Unieke teambuildings voor bedrijven – Ecco La Luna