Het laatste nieuws

De Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO), het Baskisch Culinair Centrum (BCC), EventFlanders en de stad Brugge hebben beslist om het 6e UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism te verplaatsen naar dit najaar, van 31 oktober tot 2 november 2021. Voor het eerst in zijn bestaan zal het forum ook een hybride vorm aannemen, waardoor deelnemers het zowel online als live in het Concertgebouw in Brugge kunnen bijwonen. Met deze beslissingen hopen de organisatoren enerzijds om meer mensen te mogen verwelkomen in gaststad Brugge dan in de huidige situatie mogelijk is, en anderzijds om ook zoveel mogelijk mensen vanop afstand te laten meegenieten van de Vlaamse topgastronomie en andere toeristische troeven.

Met als centraal thema ‘Gastronomy Tourism: Promoting Rural and Regional Development’ spitst het evenement zich toe op het groot potentieel van gastronomietoerisme op vlak van jobcreatie, regionale cohesie en duurzame groei. “Dit is zeker en vast voor Brugge en alle lokale gastronomische partners een interessant topic,” zegt schepen voor Werk en Ondernemen van Brugge Pablo Annys.

Voortbouwend op de missie van UNWTO om innovatie in de toeristische sector te bevorderen, biedt het forum experts op het gebied van gastronomisch toerisme een unieke kans om elkaar onderling te inspireren en de twee sectoren een centrale plaats te geven in het herstelplan tegen de sociale en economische gevolgen van de COVID-19-pandemie.

“Gezien de wereldwijde ontwikkelingen rondom het coronavirus is uitstel van het UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism de enige juiste beslissing”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “De volksgezondheid en het ondersteunen van de toeristische en gastronomische sector zijn nu onze prioriteit, zodat we hier sterker uitkomen en begin november de Vlaamse gastronomie opnieuw in de kijker kunnen zetten.”

“Het devies van UNWTO ‘Stay home today, so we can travel tomorrow’ wordt werkelijkheid. Door de COVID-19-pandemie uitgesteld, maar niet verloren”, zegt schepen van Toerisme van Brugge Philip Pierins. “Dat toerisme een bijzonder flexibele sector is, wordt nogmaals bewezen. Bovendien krijgen we nu de kans om een hybride formule uit te werken en te tonen welke troeven Brugge heeft ook op het vlak van digitalisering.”

Burgemeester Dirk De fauw voegt daaraan toe: “Uit alle hoeken van de wereld zal worden deelgenomen aan het congres. We mikken op 150 aanwezigen in Brugge. De andere gasten zullen online kunnen volgen. Zo bereiken we meteen een nog grotere groep. We zorgen er graag voor dat ook zij een heel mooi stukje Brugge te zien en beleven krijgen. Dan kunnen ze hopelijk op een later tijdstip met hun gezin alsnog naar Brugge afzakken. Ook zo bestendigen we graag onze sterke internationale reputatie als meeting- en congresbestemming bij uitstek.”

Het UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism wordt elk jaar georganiseerd door de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) samen met het Baskisch Culinair Centrum (BCC). Brugge is gastbestemming in 2021. Het UNWTO Forum komt naar Vlaanderen op initiatief van EventFlanders. In 2016 werd EventFlanders opgericht: een gespecialiseerde cel die Vlaamse evenementen naar een hoger (internationaal) niveau tilt én jacht maakt op internationale evenementen. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

ContactJasmine Kestens, sales manager Visit Bruges Convention Bureau

Congresbureau Brugge – Visit Bruges Convention Bureau