Het laatste nieuws

“Als de eventsector in september niet kan heropstarten is 2020 definitief verloren.”

Publieks- en bedrijfsevenementen zijn sinds 12 maart verboden. Duizenden geplande evenementen werden geannuleerd met als gevolg dat een meerderheid van de 80.000 medewerkers die tewerkgesteld zijn in de brede eventsector (event- en beursorganisatoren, technische leveranciers, cateringbedrijven, freelancers, eventlocaties, etc.) technisch werkloos zijn en geen perspectief hebben naar een heropstart. De eventsector vreest voor nefaste gevolgen voor de rest van 2020 en eist daarom perspectief en richtlijnen van de overheid voor de heropstart van de sector.

Verloren jaar door gemis van perspectief

“Al wekenlang zijn we dag en nacht in dialoog met de brede eventsector en de verschillende kabinetten om constructieve oplossingen te bieden. De economische schade voor onze sector is enorm, van de 3 seizoenen die het voorjaar, zomer en najaar maken, zijn er al 2 verloren. We stevenen af op een volledig verloren jaar als het najaar niet snel duidelijk perspectief krijgt.” verklaart Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Alliantie voor Belgische Eventfederaties.

Net zoals voor de culturele sector, de festivals en de huwelijksplanners, is er gisteren door de Nationale Veiligheidsraad opnieuw geen duidelijk perspectief voor de mogelijke heropstart van de eventsector gecommuniceerd.

Door het uitblijven van een eenduidige communicatie worden door opdrachtgevers elke dag evenementen geannuleerd.

“De opstartperiode voor onze sector duurt tenminste 2 tot 3 maanden. Klanten hebben perspectief nodig om groen licht te geven voor deelname aan een beurs of een event. Hoe langer we wachten, hoe groter de kans dat de schade onherstelbaar wordt en onze sector ten grave gedragen wordt. Met alle gevolgen vandien voor de economie en het sociale leven in ons land.”, verduidelijkt Bruno Schaubroeck.

Klaar voor veilige heropstart

De afgelopen weken werkte de Alliantie van Belgische Eventfederaties samen met een Toerisme Vlaanderen, Event Flanders en het Expertisecentrum Publieke Impact van de KDG Hogeschool aan een relanceplan. De sector staat met dit plan in de startblokken om op een verantwoorde en gefaseerde opnieuw evenementen te kunnen organiseren en vraagt van de overheid een positief en daadkrachtig signaal.