Het laatste nieuws

Zakentoerisme is een veelbelovende groeimarkt. Nu al zijn zakenreizigers goed voor bijna één vierde van alle overnachtingen in Vlaanderen en Brussel, en dat cijfer kan nog verder omhoog. Toerisme Vlaanderen wil daarom congressen van internationale associaties en bedrijven aantrekken naar Vlaanderen en Brussel. We schakelen 3 nieuwe associatie experten in om tegen 2021 maar liefst 300 internationale congressen naar Vlaanderen te halen, dubbel zoveel als vandaag.

Zakentoeristen brengen heel wat geld in het laatje. Een congresganger geeft gemiddeld 230 euro uit per nacht, en dat is een pak meer dan de klassieke vakantiegangers. Uit een studie van Toerisme Vlaanderen blijkt bovendien dat Vlaanderen en Brussel nog behoorlijk wat groeimogelijkheden hebben op het vlak van congrestoerisme. Toerisme Vlaanderen zet daarom 3 associatie experts in om meer internationale associatiecongressen naar onze toeristische bestemming te halen. Die associatie experts zullen Vlaanderen internationaal promoten als congresbestemming. Ze gaan daarvoor nauw samenwerken met de lokale congresbureaus van Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven. Associatie experts zijn cruciaal om de juiste contacten te leggen en de vraag van associaties te matchen met het congresaanbod in Vlaanderen. Toerisme Vlaanderen wil tegen 2021 300 grote internationale congressen aantrekken, dubbel zoveel als vandaag.

Waarom inzetten op associatiecongressen?
Binnen het segment van het zakentoerisme is er vooral bij de internationale associaties nog heel wat groei mogelijk. Onze toeristische bestemming heeft bovendien heel wat troeven om te kunnen uitgroeien tot een internationale meeting- en congresbestemming. De grootste troef van Vlaanderen als meeting- en congresbestemming is de ligging van onze congrescentra: midden in onze historische stadscentra en in een karakteristieke erfgoedomgeving. Daardoor kunnen we internationale zakentoeristen een bijzondere meetingervaring aanbieden. Vlaanderen beschikt ook over een ruim aanbod aan unieke belevingen en nevenactiviteiten, zoals galadiners, teambuildings en tours met een link naar historisch erfgoed en bijvoorbeeld onze Vlaamse Meesters. Vlaanderen dankt haar inhoudelijke en strategische meerwaarde als meeting- en congresbestemming aan haar reputatie en expertise in een aantal specifieke Vlaamse groeisectoren. Vaak zijn die verbonden met de specialisatie van bepaalde steden en regio’s: bijvoorbeeld de petrochemische industrie in Antwerpen, biotechnologie in Gent, nanotechnologie in Leuven, gezondheidszorg in Brugge, …. En ook de grote concentratie van associatiehoofdkantoren in Brussel is een grote meerwaarde.

Welkom Gemmeke en Tuya
Associatie experten Gemmeke de Jongh en Tuya Beyers gaan op 3 april 2017 aan de slag bij Toerisme Vlaanderen. Ze versterken het MICE-team met de opdracht om Vlaanderen verder te ontwikkelen en te promoten als een top congresbestemming. De derde expert gaat later dit jaar van start. 

Gemmeke de Jongh weet bijzonder veel over de meetingindustrie, want ze was onder meer voorzitster van MPI, de grootste vakvereniging ter wereld voor meeting professionals. Ze deed daarnaast ook heel wat ervaring op in de associatiemarkt. In haar vorige job moest ze associatiecongressen aantrekken voor de Benelux en bestemmingen zoals Mexico, Singapore en de Canadese provincie Alberta. Tuya Beyers bouwde de afgelopen 14 jaar ervaring op in verschillende segmenten van de meetingindustrie, onder andere bij Guava en The Oval Office. Met de start van The House of Congress (een PCO, professional congress organiser) zette ze haar creatieve, logistieke en inhoudelijke ervaring in bij het organiseren van congressen en meetings.

Meer informatie over zakentoerisme in Vlaanderen en de MICE-werking bij Toerisme Vlaanderen 

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Congresbureau Vlaanderen – Toerisme Vlaanderen – Meet in Flanders