125.000 examens op Flanders Expo en Antwerp Expo vanaf 25 mei tot 1 juli 2020 volgens de nieuwe anderhalve meter-norm

Binnenkort starten de examens voor de studenten van universiteiten en hogescholen. Heel wat onderwijsinstellingen beschikken echter niet over de nodige ruimte om tijdens die fysieke examens de regels van social distancing te respecteren: studenten moeten minstens anderhalve meter van elkaar zitten en telkens een rij tussen laten.

Daarom organiseren Ugent, Hogeschool Gent, Universiteit Antwerpen, de federale politie en het agentschap natuur en bos vanaf volgende week examens in de diverse eventlocaties van Easyfairs, nl. Flanders Expo, Antwerp Expo en Namur Expo.

Vanaf 25 mei start Hogeschool Gent in hal 8 van Flanders Expo (10.000 m2). Er zullen maar liefst 20.000 examens verspreid over een periode van 24 dagen in 3 shifts per dag plaatsvinden. Vanaf 1 juni komen de studenten van Ugent erbij met 87.000 examens verspreid over een periode van 27 examendagen, in 4 verschillende hallen (totale oppervlakte: 16.000 m²), ook in 3 shifts per dag. Op 13 juni komen 420 personen hun jachtexamen afleggen in een ruimte van 4.000 m². In Antwerp Expo worden vanaf 1 juni meer dan 18.000 examens georganiseerd door Universiteit Antwerpen in hal 4 en 5 (8.000 m²) en dit over een periode van 24 dagen en in Namur Expo leggen 250 kandidaat politie agenten hun examen af in een ruimte van 2.000m².

Om alles rustig en veilig te laten verlopen werd Flanders Expo ondertussen omgebouwd tot een veilig examencentrum met maar liefst 4.500 tafels en stoelen, elk op een afstand van anderhalve meter.

Een greep uit de maatregelen die genomen worden:

– een volledig spreidingsplan dat ervoor moet zorgen dat de studenten die met de fiets, met de auto of met de tram aankomen mekaar niet hoeven te kruisen: er wordt maar liefst 8 km nadarhekkens voorzien
– aangepast signalisatie- en communicatieplan zodat iedereen vlot op zijn bestemming zal geraken
– het werken met 3 shifts per dag zorgt ervoor dat het aantal studenten per shift beperkt blijft
– hal 1, die normaal gezien ingezet wordt voor massa evenementen, wordt een overdekte locatie voor crowd control van waaruit de studenten naar de verschillende zijhallen gestuurd zullen worden
– hal 8, met normaal één enkele inkompartij, krijgt nu maar liefst 11 verschillende toegangen en werd onderverdeeld in 11 zones van waaruit examens kunnen afgenomen worden
– de inzet van social distance stewards die zullen toezien op het respecteren van de anderhalve-meter-norm
– tientallen liters ontsmettingsmateriaal
– tussentijdse reiniging van sanitaire blokken en ingangszones
– grondige desinfectering van alle oppervlakten door een gespecialiseerde firma tussen de verschillende examenshifts door

Eenzelfde type veiligheidsplan wordt ingezet op de sites van Namen en Antwerpen.

Alain D’Haese, COO Easyfairs België: “Wij zijn blij dat we dankzij de organisatie van de examens, de deuren van Flanders Expo, Antwerp Expo en Namur Expo langzamerhand kunnen heropenen. Uiteraard zijn wij als event organisatie zwaar getroffen door deze Corona crisis, we waren als eerste dicht en zullen wellicht als één van de laatste terug open kunnen. Een dergelijk project is uiteraard mooi meegenomen maar het blijft een druppel op een hete plaat. Wij hopen vooral dat we binnenkort vanuit de overheid een heel duidelijk kader krijgen rond de heropstart van events. 80% van de events die niet konden doorgaan sinds mid maart is ondertussen verplaatst naar een nieuwe datum in het najaar en volgend voorjaar. Het blijft nu wachten op de go van de Nationale Veiligheidsraad om onder strikte veiligheidsvoorwaarden te mogen heropstarten.”

Er wordt een persmoment voorzien volgende maandag 25 mei tussen 9 u en 10u30 op Flanders Expo aan hal 8. De examens starten er om 10 uur.
Indien u aanwezig wenst te zijn, kan u contact opnemen met Alain D’Haese of Isabelle Claeys.

ABOUT THE COMPANY
Easyfairs organiseert evenementen die bezoekers een visie op de toekomst bieden en die communities met elkaar in contact brengen.

De groep organiseert momenteel 220 evenementen in 17 landen en beheert 10 eventlocaties in België, Nederland en Zweden. In België organiseert Easyfairs 30 evenementen waaronder Advanced Engineering, Art Brussels, bis, Bois&Habitat, Empack, FACTS, Green, Horeca Expo, Made in Asia, Realty, Saveurs & Métiers, Worksafe, … . Verder beheert het ook 4 eventlocaties: Flanders Expo (Gent), Antwerp Expo, Nekkerhal-Brussels North (Mechelen) en Namur Expo.

Easyfairs heeft meer dan 750 mensen in dienst en genereerde een omzet van meer dan € 171 miljoen voor het boekjaar 2018-2019. In 2018 werd Easyfairs uitgeroepen tot ‘Entrepreneur of the Year®’. In 2019 volgde de titel ‘Best Managed Company’, uitgereikt door Deloitte, en ‘Great Place to Work’, uitgereikt door Vlerick Business School. Het bedrijf staat op de 18e plaats in de lijst van ‘s werelds toonaangevende beursbedrijven.

Flanders Expo – Vergaderen in Gent

Vergadercentrum in Antwerpen – Antwerp Expo