Het laatste nieuws

Onlangs ging Olivier Wauters, Executive Director van Eventonline, een kijkje nemen in Gooik, Vlaams-Brabant, waar Krekelhof is gevestigd. Hij had er een gesprek met zaakvoerder Sam Dehandschutter.

“Mijn ouders zijn gestart met de zaak in 1984. Zo’n viertal jaar geleden hebben we het Krekelhof verder aangepast naar event- en feestlocatie, d.w.z. meer zitplaatsen, meer ruimte om verschillende evenementen te kunnen organiseren, zodat de zaal ook flexibel kan worden gebruikt voor productpresentaties, seminaries, een zittend banket, enz.”, aldus Sam Dehandschutter.

Krekelhof is echter meer dan enkel een eventlocatie. Het domein telt zelfs een wijngaard. “Wij zijn zeer gepassioneerde gastronomen, drinken graag een glas wijn. Mijn broer Yanick is de sommelier van ons restaurant Sir Kwinten in Lennik. Enkele jaren geleden is hij trouwens verkozen tot beste sommelier van België, dus de passie voor lekker eten en drinken zit wel in ons bloed. Met de uitbreiding van Krekelhof hebben we tevens een perceel landbouwgrond aangekocht. Vandaar de beslissing om aan Belgische wijnbouw te gaan doen en druivenranken aan te planten.” Het ‘Wijndomein Woestijn’ – zo heten de 2 wijngaarden, een knipoog naar de oude naamverwijzing ‘woestenij’ van de regio – telt ongeveer zesduizend planten. “We zijn met de verbouwing ervan gestart om binnen een tweetal jaar een lekkere mousserende wijn te produceren”, legt de zaakvoerder uit. “We gaan vooral focussen op zowel mousserende witte als rosé wijnen. Hiervoor hebben we veel Chardonnay en Pinot Noir aangeplant. Het Belgisch klimaat is immers wat kouder in vergelijking met het traditionele wijnklimaat. Om schuimwijn te maken moeten de zuren in de druiven iets hoger zijn. Minder rijp dus. Met ons klimaat hebben we zo meer zekerheid om iets kwalitatief te kunnen maken. Toch produceren we ook een klein deel ‘gewone’ witte en rode wijnen op een perceel dat iets verder dan Krekelhof ligt.”

Wijnranken kan je niet verbouwen op alle gronden dus lieten Yanick, Sam en vader Frank eerst een bodemanalyse uitvoeren. “De ondergrond bestaat vooral uit leem zand en ijzerzandsteen, goed voor de drainage van het water. Op zich leent deze grond zich perfect tot het verbouwen van wijn. Ondertussen zijn de resultaten er ook wel naar. We hebben reeds een eerste goede oogst verkregen waarvan we in 2018 onze eerste wijn kunnen uitbrengen”, stelt Sam Dehandschutter. Interessant detail: in het kadaster staat het perceel aangestipt als wijngaardbos. “In het verleden moet er hier wel wijnbouw geweest zijn. Via een historicus hebben we vernomen dat ten tijde van Napoleon in België tamelijk wat wijngaarden te vinden waren. Omdat de Franse keizer van mening was dat wijn enkel uit Frankrijk mocht komen, werden alle wijngaarden in het bezette gebied buiten Frankrijk gerooid. Zo zijn wij in de geschiedenis achterop geraakt inzake de wijnbouw. Wij gaan daar nu verandering in brengen”, aldus een strijdvaardige zaakvoerder.

Bedrijven die in Krekelhof een evenement organiseren, kunnen de wijngaard daar altijd bij betrekken. “Zo vindt hier binnenkort een evenement plaats met een bedrijf dat tuinbouwmachines verdeelt en de demonstraties worden gedaan in de wijngaard, maar evengoed degustaties van onze wijnen met deskundige uitleg van mezelf als wijnmaker of van mijn broer als sommelier behoren tot de mogelijkheden.”

Ondertussen is Sam Dehandschutter zich aan het bijscholen als volwaardig en deskundig wijnbouwer. “Omdat we reeds zijn gestart met onze wijnbouwactiviteiten en om de economische investeringen te spreiden, hebben we een coöperatieve samenwerking met Wijndomein Dappersveld, ook uit deze regio. Bijgevolg worden de machines, gebouwen en kosten gedeeld, wat het economisch interessant maakt. Van de wijn die we nu aanplanten, gaan we pas binnen drie jaar inkomsten genereren. Ondertussen moet er evenwel verder worden geïnvesteerd. Vandaar deze samenwerking.”

In maart kwam Wijndomein Woestijn uitgebreid in de pers. “Eind maart heerste er nog een laatste voorjaarsvorst waarbij het kwik daalde tot -3°C. We zijn dan de natuur een stapje voor geweest teneinde onze fruitteelt te vrijwaren. Om de vijf meter hebben we een vuurpot gezet, waardoor de temperatuur in onze wijngaard toch 2° steeg en wat uiteindelijk zijn nut heeft bewezen. Onze wijngaarden samen zijn vijf hectaren groot. Bijgevolg stonden daar zo’n 1.000 vuurkorven. Dat leverde fantastische beelden op, waardoor we in alle kranten stonden en zelfs het VTM Nieuws hebben gehaald. Die mediabelangstelling is altijd meegenomen”, grapt de zaakvoerder.

Uiteraard gaat de eigen wijn worden geserveerd tijdens events in Krekelhof. “We gaan onze wijn evenwel exclusiever maken aangezien de productie niet in verhouding zal staan met wat er aan champagne en cava wordt geconsumeerd in onze venue. Een beperkte hoeveelheid van onze wijnen is nu reeds te koop”, aldus nog Sam Dehandschutter.

Drie Egyptenbaan 11
1755 Gooik
info@wijndomein-woestijn.be
+32 472/97 30 58

Bekijk deze klant ook op Eventonline:

Congreslocatie omgeving Brussel – ’t Krekelhof